Formule 1 duikt vanaf nu elke woensdag voor een Grand Prix in de geschiedenisboeken. Vandaag de vijf meest memorabele edities van de Hongaarse GP.

5. 1986
De eerste Grand Prix achter het IJzeren Gordijn. Ruim 200.000 toeschouwers bevolken op de Hungaroring de tribunes. Die krijgen ruim anderhalf uur lang een Braziliaans feestje voorgeschoteld, waarbij Nelson Piquet collega Ayrton Senna (polesitter) uiteindelijk verslaat. In veel opzichten een historische dag.

4. 1994
Nederland ontploft en sluit de Formule 1 in de armen, nadat Jos Verstappen door het uitvallen van Martin Brundle in de slotfase onverwacht als derde finisht. Hij is de eerste Nederlander die dat kunstje flikt. “Ik heb op het juiste moment een prestatie neergezet”, verklaart Verstappen dolgelukkig.

Felipe Massa wordt na zijn zware ongeval de traumahelikopter in getild.

Felipe Massa wordt na zijn zware ongeval de traumahelikopter in getild.

3. 2009
Het is heet in Hongarije en de wereld houdt de adem in, wanneer Felipe Massa in de kwalificatie zijn Ferrari op topsnelheid de bandenstapel inrijdt. Zijn helm is getroffen door een losgeraakte veer van Rubens Barrichello’s bolide, waardoor de Braziliaan achter het stuur buiten bewustzijn is geraakt.

2. 2005
Chanoch Nissany (42) mag in ruil voor een zak sponsorgeld instappen bij Minardi. Maar de eerste Israëlische F1-coureur is na acht ronden in de eerste vrije training al klaar: hij spint en belandt in het gravel. Nissany is dan al dertien seconden langzamer dan de rest. Teambaas Stoddart weet genoeg, van de Israëliër is nooit meer iets vernomen.

De Formule 1-carrière van Chanoch Nissany was snel voorbij.

De Formule 1-carrière van Chanoch Nissany is snel voorbij.

1. 2006  
Door regen verwordt de Hongaarse GP tot een casino. Daarin trekt Jenson Button het winnende lot. De Brit wint met de juiste bandenstrategie en wat geluk (leider Alonso verliest in de slotfase een wiel) in dienst van Honda’s fabrieksteam zijn eerste F1-race. “Ik houd van dit soort weersomstandigheden.”