Kevin Magnussen staat al te springen, zijn thuisland Denemarken bekijkt de mogelijkheden voor een eigen Grand Prix in Kopenhagen in 2020. Het zou het eerste bezoek van de Formule 1 in de Deense hoofdstad worden. 

De geruchten voor de Deense Grand Prix komen uit de Deense krant BT. Zij schrijven dat Lars Seier Christensen, een vermogend zakenman, deze week in London met Liberty Media heeft gesproken over een eigen Grand Prix project in zijn thuisland, Denemarken.

Christensen benadrukt het belang van een goede samenwerking met Liberty Media tegenover BT. “Voordat we verder gaan was het belangrijk om de politieke bereidheid en steun van Liberty Media te toetsen. Het was een positieve ontmoeting in Londen en nu zal ik de komende zes maanden spenderen aan het werven van de noodzakelijke investeerders.”

De Jyllandsring en de verdwenen Roskildering zijn de twee belangrijkste circuits van Denemarken. Hier op de Jyllandsring een race om het Europees kampioenschap Formule Ford in 1982, met voorop de uiteindelijke winnaar Ayrton Senna.

Hermann Tilke gaat zich ontfermen over het circuit door de straten van Kopenhagen. Tilke is onder meer verantwoordelijk voor zes van de circuits op de huidige Formule 1-kalender en heeft ook bijgedragen aan de verbouwing van de Hockenheimring (Duitsland) en Circuit Paul Ricard (Frankrijk), die volgend jaar op de kalender terugkeren. Het meest recente en beruchte circuit van Tilke is het Baku City Circuit, waar vele coureurs vorige week nog moeite mee hadden.

Tilke heeft Christensen al beloofd weer een spectaculair circuit te ontwerpen door de binnenstad van Kopenhagen. Haas-coureur en Deen Kevin Magnussen heeft er in ieder geval al zin in. “Zo onwijs cool. Ik hoop echt dat ze erin slagen de Formule 1 naar Kopenhagen te halen.”

Ook de Deense overheid heeft zich achter het project geschaard, zo zegt Brian Mikkelsen, minister van Industrie. “Zodra het nog concretere vormen aanneemt zullen we officieel naar buiten treden met onze plannen. Ik denk dat de Formule 1 een geweldige manier is om Kopenhagen wereldwijd onder de aandacht te brengen.”

Deense GP
Denemarken had in het verleden wel degelijk een eigen Grand Prix. Tussen 1960 en 1995 werd de race dertien keer gehouden op de Roskildering en de Jyllandsring en de edities van 1961 en 1962 waren Formule 1-races die niet meetelden voor het wereldkampioenschap. Ondanks de officieuze status was het deelnemersveld niet mis: in 1961 won Stirling Moss, terwijl ook Jim Clark, John Surtees en Jack Brabham meededen. Een jaar later was Brabham de winnaar op het bochtige baantje van de Roskildering. De overige edities van de Grand Prix van Denemarken waren races in de Formule Junior en de Formule 3. De Roskildering is in 1969 opgedoekt, maar het tweede circuit van Denemarken, de Jyllandsring, bestaat nog wel.