Drie is teveel: de terugkeer van Nico Hülkenberg bij Force India is slecht nieuws voor Paul di Resta en Adrian Sutil, de coureurs die in 2013 voor het team reden. Voor één van hen is sowieso geen plaats meer, terwijl ze mogelijk zelfs allebei op zoek moeten naar een nieuwe werkgever.

Door Hülkenberg terug te halen heeft Force India nog maar één stoeltje vrij. Di Resta en Sutil mogen daar allebei op hopen, maar worden minder goede kansen toegedicht dan ex-McLaren-coureur Sergio Pérez. Dit omdat laatstgenoemde naar verluidt op poleposition staat in de strijd om het zitje aangezien hij behalve over zijn kwaliteiten als coureur ook over een flinke zak met sponsorgeld beschikt.

Di Resta lijkt de hoop op een vierde seizoen bij het team uit Silverstone zelfs al stilletjes te hebben opgegeven. “Ik heb geen idee hoe mijn toekomst eruitziet”, verklaarde de Schot tijdens het finaleweekend in Brazilië. “Ik heb achter het stuur volgens mij genoeg laten zien en ga mijn uiterste best doen om in de Formule 1 te blijven, maar wie weet of dat ook echt genoeg is?”, vroeg hij zich openlijk af.

Opmerkelijk is dat Di Resta daarbij aangaf in de Formule 1 – en niet specifiek bij Force India – te willen blijven. De coureur liet zich eerder ook al ontvallen een overstap naar een ander team niet uit te sluiten, terwijl hij recentelijk tevens heeft aangegeven dat de switch naar ‘een andere competitieve raceklasse’ zoals de Indycar Series of de DTM tot zijn mogelijkheden behoort.

Sutil
Sutil lijkt iets betere kaarten in handen te hebben aangezien hij in tegenstelling tot Di Resta een (beperkte) sponsorbijdrage aan een team kan leveren. De Duitser toonde zich de laatste weken hoe dan ook meer zeker van zijn zaak dan zijn oud-teamgenoot, door tijdens het laatste raceweekend van het jaar zelfs openlijk aan te geven al te weten waar hij volgend jaar rijdt.

Hoewel Sutils manager Manfred Zimmermann dat nu in gesprek met het Duitse persbureau Sport-Informations Dienst afzwakt door te stellen dat er ‘nog niks besloten is’ en hij en Sutil nog druk aan het onderhandelen zijn, hoopt hij snel duidelijkheid te hebben. “Gezien hoe ingewikkeld de situatie op de rijdersmarkt op het moment is, kan je echter nergens zeker van zijn”, houdt hij een slag om de arm.

Volgens het Duitse Motorsport-Total en Auto, Motor und Sport is een langer verblijf van Sutil bij Force India niet uitgesloten, maar zou de nummer dertien van 2013 ook wel eens bij Sauber terecht kunnen komen als Force India voor Pérez gaat.

Hülkenberg
Voor de al wel door Force India vastgelegde Hülkenberg maakt het niet uit wie volgend seizoen zijn teamgenoot is. “Ik kan denk ik met iedereen die is genoemd goed samenwerken”, zegt hij. “Verder is het niet aan mij en kan het me ook niet schelen, zolang ik maar een teamgenoot krijg die een goede uitdaging voor me vormt.”