Paul di Resta wist zijn mooie vijfde startplaats vandaag niet te verzilveren: nadat hij eerst al plaatsen verloor bij de start, kegelde Pastor Maldonado hem in ronde 26 van de baan. Teamgenoot Adrian Sutil scoorde wel twee punten.

Paul di Resta had zich zijn Belgische Grand Prix vast anders voorgesteld. Vanaf de vijfde plaats leek er namelijk veel mogelijk, waaronder natuurlijk een fijne cleane race en een mooie puntenfinish. Het liep echter anders voor de Schot, die bij de start in het gedrang terecht kwam en daardoor uiteindelijk slachtoffer werd van Maldonado.

Maldonado was in ronde 26 in een fel gevecht verwikkeld met Di Resta’s teamgenoot Sutil en Sauber-coureur Esteban Gutiérrez, toen hij ogenschijnlijk plotseling besloot de pits in te sturen en tegen de in de buurt rijdende Di Resta aan reed. “Ik denk inderdaad dat hij de pits in wilde, wat op dat moment nogal een riskante actie was”, verklaarde Di Resta tegenover Sky Sports F1, waarna hij vervolgens tegen de BBC zei dat het ‘een beetje dom was wat Maldonado deed’.

Sutil
In de andere Force India wist Adrian Sutil zich juist van een startpositie buiten de toptien tot de negende plek op te werken, hetgeen hem twee punten oplevert. “Ik had ook een slechte start, maar heb me terug in de wedstrijd weten te knokken”, vertelt hij aan RTL.

Sutil liet zich wat inhalen betreft van zijn beste kant zien en nam Esteban Gutiérrez (tot twee keer toe zelfs) te grazen in de aanloop naar Eau Rouge en in de bocht zelf.

De tweede keer dat hij dit deed, wapperde Sutil vlak voor hij aan de Mexicaan voorbij schoot nog boos met zijn hand naar hem. “Hij smeet daar voor in La Source ineens de deur dicht. Dat kan natuurlijk niet, dus dat wilde ik hem duidelijk maken.”

Gevraagd door RTL of het niet gevaarlijk is om met driehonderd per uur zij aan zij richting en door Eau Rouge te gaan, reageert Sutil laconiek: “Als je aan het racen bent, denk je daar niet over na. Dan ben je instinctief bezig. Op TV zag het er misschien spectaculair uit, maar ik had de situatie onder controle.”

Protest!

Demonstranten van Greenpeace protesteerden voor aanvang van de Belgische Grand Prix tegen hoofdsponsor Shell, dat op de Noordpool naar olie boort, hetgeen Greenpeace wil stoppen. Actievoerders klommen op de hoofdtribune en rolden vanaf het dak daarvan een spandoek uit waarop ‘Arctic oil? Shell no!’ te lezen viel. Het geheel, dat door de cameramensen van de FOM vakkundig buiten beeld werd gehouden, maakte weinig indruk op Bernie Ecclestone. “Sommige mensen doen ook alles om een Grand Prix te bezoeken”, zo deed Ecclestone het met een one-liner af.