Jos Verstappen maakte in 1994 zijn Formule 1-debuut tijdens de Grote Prijs van Brazilië. Onze huisfotograaf Peter van Egmond volgde de toen 22-jarige Verstappen drie dagen lang als zijn schaduw. Voor het nieuwe nummer van FORMULE 1 MAGAZINE dook Van Egmond in zijn archief en deelt hij zijn herinneringen aan het debuutweekend van Verstappen in Brazilië met nooit eerder vertoond beeld.

“De eerste Formule 1-race van Jos Verstappen bracht me voor het eerst naar Brazilië. Ik fotografeerde in die jaren al voornamelijk Formule 1, had Jos in 1993 al tijdens een paar Formule 3-wedstrijden gefotografeerd en was ook aanwezig bij zijn eerste Formule 1 test in Estoril met de Footwork na de Grand Prix van Portugal”, herinnert Van Egmond. “Ik kende Jos dus al een beetje en ook nu was de samenwerking goed.”

“Het ging allemaal heel gemoedelijk. Als ik zo terugkijk naar de dia’s van toen was het toelatingsbeleid van de teams wel wat soepeler dan tegenwoordig. Ik kon vrij de Benetton-garage inlopen. Michael Schumacher zat vaak twee meter verderop, maar die liet ik links liggen. Hij was voor mij dat weekend niet interessant, het ging mij alleen om Jos.”

Bestel hier de nieuwe editie van Formule, met daarin de zeven alternatieve vragen aan onder meer Esteban Ocon en Robin Frijns, alles over 70 jaar Formule 1 en een interview met F1’s huisarchitect Hermann Tilke! Het magazine ligt nu in de winkel. Gebruik code ‘GRATIS’ en je betaalt tijdelijk geen verzendkosten.

Op donderdag was er een persconferentie waar Jos officieel werd aangekondigd als vervanger van de geblesseerde JJ Lehto. Hij was daar samen met Briatore. Later zat hij ook in de vaste persconferentie met de FIA, naast een andere debutant: Roland Ratzenberger, in het paarse shirt, die enkele weken later om het leven kwam na een crash op Imola.” Foto: Peter van Egmond

 

“Pitstops waren ook helemaal nieuw voor Jos, zeker met het bijtanken dat destijds nog werd gedaan, dus dat werd in het donker nog geoefend. Later in het seizoen werd het nog een hot topic, toen Jos’ auto in Hockenheim vlam vatte bij een pitstop.” Foto: Peter van Egmond

“Een mooi rijtje: Schumacher, Senna en Verstappen.” Foto: Peter van Egmond