De Formula 1 Commission is het er over eens geworden voor volgend seizoen de dubbele punten in de laatste race en staande herstarts uit de reglementen te schrappen. Dat schrijft het Duitse Auto, Motor und Sport.

In Genève is de Formula 1 Commission, waarin naast Ferrari, McLaren, Williams, Red Bull, Mercedes en Lotus ook rechtenhouder CVC, racepromotors en sponsors zitting hebben, bijeen om te praten over de toekomst van de sport. Voor bovengenoemde maatregelen, ooit bedacht om de spanning de verhogen, is daarin nu dus in elk geval geen plaats meer.

Het lag al in de lijn der verwachting dat het systeem van dubbele punten in de laatste race uit het reglement zou verdwijnen. Dit jaar was de regel voor het eerst van kracht, wat tot een storm van kritiek uit de Formule 1-wereld leidde. Zelfs Mercedes-baas Toto Wolff zei te vrezen voor een situatie waarin dankzij de dubbele punten Nico Rosberg kampioen zou worden en niet Lewis Hamilton.

Uiteindelijk viel de schade mee, en leverde het systeem alleen Sergio Pérez een kleine winst op, maar desalniettemin zijn er bij de slotrace in 2015 weer de normale puntenaantallen te verdienen.

Herstarts

De andere maatregel die in Genève is afgeschoten – staande herstarts na safety car-fases – was al even impopulair als de dubbele punten. Eerder dit jaar werd bekend dat de staande herstarts in 2015 in zouden worden gevoerd, tot grote onvrede van veel coureurs en fans. Het commentaar luidde dat het idee zou leiden tot competitievervalsing, maar ook koude banden en oververhitte auto’s zouden bij de herstarts een groot probleem vormen.