Na vier races vol pech heeft Adrian Sutil in Monaco door een combinatie van strijdlust, snelheid en geluk eindelijk weer gescoord. Ook Paul di Resta scoorde punten voor Force India, dat in totaal twaalf punten overhoudt aan de race.

Sutil verloor een plekje bij de start, maar wist zich later in de race door inhaalacties op Jenson Button en Fernando Alonso in de Loews-bocht naar de zevende plek op te werken.

De Duitser zat daarna achter Sergio Pérez en Kimi Räikkönen, die vervolgens voor hem wegvielen omdat Räikkönen een lekke band kreeg nadat Pérez tegen hem was opgereden, terwijl Pérez een paar ronden later ook uitviel naar aanleiding van de aanrijding.

“Deze vijfde plaats voelt fantastisch”, jubelt Sutil. “Ik ben er ontzettend blij mee, zeker aangezien ik wel een goed resultaat kon gebruiken en we het als team volgens mij ook echt verdiend hebben.”

Loews
“De auto was erg snel vandaag en we hebben de kansen die zich voordeden met beide handen vastgepakt. Ik zat lange tijd vast in het verkeer, maar toen doordat de race werd stilgelegd stond iedereen bij de herstart weer op dezelfde strategie en was het een sprint naar de finish.”

“Ik merkte daarbij dat er in Loews ruimte lag om in te halen. Ik probeerde het bij Button en dat lukte, dus daarna deed ik maar hetzelfde bij Alonso en lukte het weer. Volgens mij heb ik daarmee wel laten zien dat je weldegelijk kunt inhalen in Monaco”, verklaart de uiteindelijke nummer vijf Sutil.

Di Resta
Teamgenoot Paul di Resta heeft ook een aantal rivalen moeten inhalen om op de negende plek terecht te komen, want hij moest van de zeventiende startplek komen. Voor Di Resta was de DRS-zone voor Sainte Devote de plek om het te doen: “Dat was aanvankelijk vrij makkelijk, maar later in de race zat iedereen een stuk dichter bij elkaar en lukte dat niet meer.”

“Na de herstart zat ik bijvoorbeeld klem achter Jean-Éric Vergne en hij verdedigde goed, dus ik kwam hem ook niet meer voorbij. Doordat een paar andere jongens nog voor me wegvielen, kon ik echter verder opschuiven en nog wat punten scoren.”

“Gezien het feit dat ik als zeventiende moest beginnen, is dat prima en het is fijn mijn reeks van puntenscores te vervolgen”, aldus Di Resta, die denkt dat er misschien nog meer mogelijk was geweest als de safety car-periodes en rode vlag zijn strategie niet in de war hadden geschopt.