De geldzorgen, juridische problemen en het dramatisch verlopen 2014 zijn bij Sauber even naar de achtergrond verdrongen, want het Zwitserse team scoorde in Australië in één klap veertien punten.

Sauber wist heel 2014 niet te scoren, maar staat in 2015 na één race dus al op veertien punten, dankzij een vijfde plaats van Felipe Nasr en een achtste stek voor Marcus Ericsson, twee coureurs die tot halverwege de vrijdag niet eens zeker wisten of ze mochten rijden.

Vooral het optreden van de debuterende Nasr, die in de kwalificatie van zaterdag ook al een sterke indruk maakte met een elfde tijd, was sterk: de Braziliaan maakte een bliksemstart en reed daarna een volwassen race, ondanks dat hij vrijwel de hele tijd onder druk werd gezet door Daniel Ricciardo.

“Ik ben er ontzettend gelukkig mee dat ik in mijn eerste race gelijk een vijfde plaats heb gepakt. Het is een hele opluchting voor het team, maar ook voor mij, dat we direct punten hebben gescoord met een resultaat waar ik zeer tevreden mee ben”, vertelt Nasr.

Een makkelijke wedstrijd was het echter niet volgens de 22-jarige rookie: “Het was dringen in de eerste bocht. Ik kreeg een tik en was bang dat de auto schade had. Gelukkig bleek alles in orde en verliep de race daarna volgens plan, al was het niet makkelijk de druk van achteren te weerstaan.”

Ericsson
Waar Nasr solide naar de finish koerste, daar had teamgenoot Ericsson een meer bewogen wedstrijd. Na een vroege eerste stop vocht hij met Jenson Button, Kimi Räikkönen en Sergio Pérez, terwijl hij zich later verremde, een extra stop diende maken en zich nog langs Carlos Sainz moest knokken.

Terugblikkend staat Ericsson echter vooral stil bij de vier punten die hij aan P8 heeft overgehouden: “Voor mij als coureur was het geweldig om mijn eerste punten te pakken. Dat was een geweldig doel om te bereiken, net zoals het voor het team fanastisch is om hier gelijk gescoord te hebben.”

Kaltenborn
Teambaas Monisha Kaltenborn, de laatste dagen zo bekritiseerd vanwege haar rol in ‘de zaak Van der Garde’, beaamt dat: “We wisten dat we competitief waren, maar dit komt toch wel als een verrassing. Wát een resultaat! Echt iets om trots op te zijn.”

“Het hele team – de coureurs, de monteurs en de mensen op de fabriek – hebben het geweldig gedaan”, zo prijst Kaltenborn haar manschappen, voor wie de veertien punten volgens haar een schitterende beloning zijn voor al het harde werk onder moeilijke omstandigheden.