Het ziet er voor Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn naar uit dat het conflict tussen haar team en Giedo van der Garde voorlopig nog niet opgelost is – en dat terwijl de Zwitserse aanvankelijk geen rekening hield met een ruzie.

“We hebben een heel duidelijk beeld van wat we deden”, zegt Kaltenborn over het moment waarop haar renstal Felipe Nasr en Marcus Ericsson contracteerde in plaats van de ook over een contract beschikkende Van der Garde. “We hebben die beslissing genomen nadat we er heel goed over na hadden gedacht. Voor ons was de situatie duidelijk. Maar nu is de uitkomst dus anders.”

De toekomst van Sauber komt niet in het geding door de hele soap, vertelt Kaltenborn daarnaast. “Dat staat er helemaal los van”, aldus de teambaas. “Vorig jaar zaten we in een lastige situatie, maar nu gaan we stap voor stap weer de goede kant op. De zaak heeft geen invloed op de manier waarop we als team te werk gaan.” Over een eventuele beslissing haar functie neer te leggen, zegt Kaltenborn nog niet te hebben nagedacht.

Toch moet Kaltenborn toegeven dat het gebeuren Sauber wel degelijk raakt: “De situatie was lange tijd erg onduidelijk, en dat heeft zeker zijn negatieve impact op het team. Er worden op dit moment stappen ondernomen tegen het team, en daar spelen we op gepaste wijze op in”, legt ze uit.

Van der Garde en Sauber zijn momenteel op last van de rechter in Melbourne met elkaar in gesprek, voordat de rechtszaak morgenochtend om half tien Australische tijd verder gaat. Ondertussen kwamen de Saubers alleen tijdens de tweede vrijdagtraining in actie.