De Duitse bank BayernLB klaagt Bernie Ecclestone aan. De bank wil in januari een schadeclaim van 290 miljoen euro indienen tegen de commerciële man van de Formule 1.

Volgens BayernLB heeft Ecclestone in 2005, toen investeringsbedrijf CVC het merendeel van de aandelen van Formule 1 overnam, CVC bewust voorgetrokken bij de deal voor eigen gewin. Door de aandelenovername, waarbij ook aandelen van de Duitse bank werden gekocht, bleef Ecclestone de belangrijkste financiële man van de autosport. Iets wat BayernLB de Brit dus verwijt.

CVC betaalde in totaal zo’n 600 miljoen euro voor de aandelen van de Duitse bank, dat een groot deel van de Formule 1-aandelen in handen had gekregen nadat het Duitse mediabedrijf Kirch financieel in elkaar zakte. In 2012 werd echter Gerhard Gribkowsky, in 2005 directeur van BayernLB, achter de tralies gezet. Onder andere omdat hij 30 miljoen euro van Ecclestone zou hebben gekregen vlak na de deal met CVC. De bank vermoedt nu dat Ecclestone toentertijd met dat geld Gribkowsky heeft omgekocht, waardoor de Duitsers een stuk minder geld kregen voor hun aandelen dan het pakket waard was. Deze zaak loopt al bij de rechtbank in München. 

Daarmee zijn de kopzorgen voor Ecclestone al groot genoeg, maar daar komt ook nog eens een claim van het Duitse mediabedrijf Constantin Medien bij. Dit bedrijf spande eerder dit jaar een zaak aan tegen de Brit, die op dit moment nog lopende is bij het hoge gerechtshof in Londen. Deze zaak draait om hetzelfde principe: het mediabedrijf beschuldigt Ecclestone, net als BayernLB nu doet, van het goedkoop verkopen van de Formule 1-aandelen. In deze zaak gaat het om een bedrag van 72 miljoen euro.