Lang liet Bernie Ecclestone weten dat een twintigste race in 2013 nog altijd een optie was, maar vandaag heeft hij de knoop doorgehakt. Nu nog een race toevoegen zou te laat zijn, zegt hij tegen AP.

“Het is teleurstellend dat Portugal zich pas zo laat heeft gemeld”, zegt Ecclestone. “Het is onmogelijk om zo kort voor het seizoen nog een race toe te voegen aan de kalender.” Portugal kwam in beeld nadat Turkije definitief was afgehaakt voor de open race. De Turkse regering wilde niet de benodigde subsidie verstrekken.

Voor 2014 staan er wel twintig races op het programma. New Jersey en Rusland zullen dan hun eerste GP’s organiseren. Dubai en Qatar zouden ook interesse hebben in een race, maar volgens Ecclestone is dat lastig omdat er een limiet van twintig races per seizoen geldt in de Formule 1.

Voor de race in Bahrein is de F1-baas optimistisch. Twee jaar geleden werd de race afgelast vanwege de politieke onrust in het land. Vorig jaar werd er wel gereden, maar waren er nog steeds ongeregeldheden. Daardoor ontstond er kritiek of het wel door moest gaan. “Hopelijk zijn de mensen wel wat vredelievender dit jaar”, zegt Ecclestone.

Het vermeende twaalfde team in 2013, Scorpion Racing, is volgens de 83-jarige Ecclestone niet meer aan de orde. De Canadese en Amerikaanse ondernemers wilden HRT overkopen en komend seizoen al deelnemen, maar ze kunnen de kosten van een heel seizoen niet betalen.