Formule 1-uitbater Bernie Ecclestone maakt serieus werk van een nieuw systeem om de teams te betalen, dat er meer op is gericht goede prestaties te belonen.

Dat legt de Engelsman, die zich eerder deze week al uitsprak als voorstander van een nieuwe manier om uitbetalingen van de sport aan de teams te doen, uit aan Formule 1-verslaggever Adam Cooper.

“Als voorbeeld van een mogelijk model, kijken naar hoe we het met Mercedes hebben gedaan. Toen zij met hun eigen team mee gingen doen, kregen ze een vrij lage basis uitbetaling. Mercedes gaf echter aan zich voor de lange termijn aan de Formule 1 te willen verbinden, dus toen zeiden we: ‘Als jullie het net zo goed doen als Red Bull en een titel winnen, krijg je extra, en als je twee keer wint, nog meer’.”

Formula One World Championship 2016, Round 8, European Grand Prix, Baku, Azerbaijan, Sunday 19 June 2016 - Bernie Ecclestone (GBR).

Ecclestone wil binnenkort met de teams om de tafel.

“We dachten dat ze nooit twee titels zouden winnen, maar ze hebben ons een loer gedraaid door dat wel te doen!” Behalve van het gebruikelijke prijzengeld – dat onder de teams wordt verdeeld, waarbij betere resultaten uiteraard meer geld opleveren – heeft Mercedes zich zo dus ook verzekerd van ‘historische uitbetalingen’.

Dit zijn uitbetalingen die teams als Mercedes, Ferrari, Red Bull, Williams, McLaren en Renault krijgen voor hun ‘historische waarde’ voor de Formule 1. Ecclestone erkent dat het voor kleinere teams als Sauber, Force India en Manor ‘onder de huidige voorwaarden onmogelijk is aanspraak te maken op dit geld’, maar hij is vastbesloten er wel voor te zorgen dat ‘goede prestaties voortaan beloond worden’ onder het voorgestelde nieuwe systeem.

“Als dit soort teams het goed doen, kunnen ze net zoveel gaan verdienen. Daar willen we althans voor zorgen”, vertelt Ecclestone, die de zaken ‘dit jaar’ wil regelen. Wie eventueel geld moet inleveren om een eerlijker prestatiesysteem in te voeren, weet Ecclestone nog niet. “Maar ik weet wel waar het geld in ieder geval niet vandaan komt”, besluit hij wellicht veelbetekenend.