Bernie Ecclestone, de grote commerciële baas van de Formule 1, wil de uitbetalingen uit de sport gelijker gaan verdelen.

Dat verklaart de Engelsman in gesprek met The Times. “Ik ga er eens goed naar kijken en zien of ik een manier kan bedenken om het allemaal wat gelijker te verdelen over de teams.”

Formula One World Championship 2016, Round 4, Russian Grand Prix, Sochi, Russia, Saturday 30 April 2016 - L to R): Bernie Ecclestone (GBR) with Maurizio Arrivabene (ITA) Ferrari Team Principal.

Teams als Ferrari krijgen in de toekomst misschien minder bonusbetalingen uit de Formule 1.

Deze stellingname van Ecclestone is opmerkelijk, want hij is juist degene die in de eerste plaats de deals sloot die sowieso al rijkere topteams als Ferrari, Mercedes en Red Bull meer geld uit de Formule 1 opleveren.

Behalve dat het prijzengeld stukken hoger is voor dit soort beter geklasseerde teams, ontvangen deze formaties – maar ook Williams, McLaren en Renault – ook flinke ‘historische uitbetalingen’ wegens hun waarde voor de sport.

Wat Ecclestone nu overweegt, is een overstap naar wat hij het ‘Premier League-model’ noemt. In de hoogste Engelse voetbalcompetitie wordt succes beloond, maar krijgen alle ploegen gelijke uitbetalingen uit geld voor tv-rechten.

Ook minder succesvolle en kleinere teams krijgen zo in de basis genoeg om te overleven. In de Formule 1 is dit momenteel niet het geval, zo hebben kleinere teams als Force India en Sauber gesteld.

Deze twee renstallen hebben zich ook bij de Europese Commissie beklaagd over de ongelijkheid in uitbetalingen én de bestuursvorm van de Formule 1, waar grotere teams ook profijt bij zouden hebben.

Tegenover The Times erkent Ecclestone dat ‘er teams zijn die het niet leuk vinden als we veranderingen maken’, maar de Formule 1-exploitant lijkt daar verder nog niet al te erg mee te zitten.