Het kan wel eens gedaan zijn met de Grand Prix van Singapore. Dat stelt Formule 1-baas Bernie Ecclestone, volgens wie er wel meer op de tocht staat in de sport.

In een uitgebreid interview met Auto, Motor und Sport vertelt Ecclestone dat de organisatie achter de race in Singapore ‘misschien niet verder wil’ met de Grote Prijs op het Marina Bay Street Circuit. “Omdat ze voor hun gevoel hun doel hebben bereikt”, legt Ecclestone daarbij uit.

Ecclestone ergert zich daar enigszins aan, zo lijkt het. “Want kijk eens wat wij als Formule 1 voor Singapore hebben gedaan”, oppert hij. “Ja, de race heeft veel geld gekost, maar heeft Singapore ook veel gebracht. Singapore is tegenwoordig méér dan alleen vliegveld waar mensen komen om over te stappen.”

“Dankbaarheid bestaat niet”, moppert Ecclestone, volgens wie dat niet alleen voor Grand Prix-organisatoren geldt, maar ook voor autofabrikanten die in de Formule 1 actief zijn of waren. “Honda, BMW, Toyota: ze zijn vertrokken zodra de Formule 1 voor ze heeft gedaan wat ze wilden.”

Volgens Ecclestone valt het zelfs niet uit te sluiten dat Ferrari en Mercedes op termijn vertrekken. “Dat zou ons kunnen overkomen, maar om eerlijk te zijn: dat zou geen ramp zijn zolang de races er beter door worden. Met autofabrikanten moet je er echter altijd rekening mee houden dat ze kunnen vertrekken.”

“Als het Mercedes op een dag beter uitkomt niet in de Formule 1 actief te zijn, zal het niet anders zijn”, denkt Ecclestone, die dus ook denkt dat er nog een aantal races kunnen verdwijnen. “We doen ons best om Canada op de kalender te houden. Brazilië ook, al is dat lastig.”

Behalve in Canada en Brazilië, rommelt het ook in Maleisië wat betreft de race en schort het in Duitsland aan geld voor een Grand Prix, maar die laatste race verder subsidiëren, ligt lastig volgens Ecclestone: “Omdat we dat ook niet met andere Europese Grands Prix doen.”