Formule 1-baas Bernie Ecclestone staat terecht in de langslepende omkoopzaak tussen hem en voormalig BayernLB-kopman Gerard Gribkowsky. Dat meldt de doorgaans goed geïnformeerde Süddeutsche Zeitung.

Bernie Ecclestone wordt ervan verdacht een openbaar ambtenaar te hebben omgekocht, in de persoon van Gerard Gribkowsky. Gribkowsky was de topman van de Duiste BayernLB-bank, toen CVC Capital – de huidige grootaandeelhouder in de Formule 1 – het belang van BayernLB overnam, waardoor het de rechten verkreeg om de Formule 1 te exploiteren.

In totaal is er in 2006 630 miljoen euro betaald voor het belang, terwijl dit volgens BayernLB veel meer waard was. De bank beschuldigt Gribkowsky er dan ook van de boel te hebben opgelicht en een steekpenning te hebben aangenomen van Bernie Ecclestone ter waarde van 35 miljoen euro. Ecclestone bevestigt dat hij dit bedrag heeft betaald aan Gribkowsky, maar geeft als reden dat hij door de topman gechanteerd werd. De Formule 1-baas claimt dat Gribkowsky dreigde zijn belastinggegevens door te spelen aan de Britse belastingdienst.

Ontkennen

Bernie Ecclestone ontkent tijdens de rechtzaak nog altijd dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan omkoping. De Engelsman heeft naar eigen zeggen niks te verbergen, maar had ook geen zin in een lang en kostbaar onderzoek naar de vermeende chantage door Gribkowsky. De voormalig bankier zit zelf al bijna een jaar in de gevangenis vanwege belastingontduiking en omkoperij.

Eerder gaf Ecclestone al aan dat zijn positie binnen CVC Capital wel eens in gevaar kan komen, mochten de Duisters hem als schuldige partij aanwijzen.