Bernie Ecclestone, de grote commerciële baas van de Formule 1, hoopt dat Renault weer een fabrieksteam begint. Idealiter door de renstal van Lotus over te nemen.

“Ik wil Renault liever niet kwijt, want ze zijn al lang in de sport actief en zijn een goede partij om erbij te hebben”, zegt Ecclestone tegen Autosport. “Ik zou graag zien dat ze Lotus overnemen, of anders een compleet eigen renstal beginnen”, zegt hij over de Franse firma die ontevreden is over haar rol als motorleverancier van Red Bull en Toro Rosso en inderdaad overweegt weer een eigen formatie te runnen, maar ook niet uitsluit dat het ermee stopt.

De Renault-top weegt haar opties al enige tijd af en Ecclestone weet dat hem en de rest van de Formule 1 niet anders rest dan afwachten. Wat Ecclestone zich ook realiseert, is dat de financiële kant van het verhaal doorslaggevend is voor Renault. Hoewel Ecclestone Renault daarbij graag tegemoet wil komen, kan hij weinig doen aan bijvoorbeeld de schuld waar Lotus mee kampt en die een overname door Renault bemoeilijkt.

“Renault wil die schuden niet op zich nemen en hoopt dat de huidige eigenaren die afschrijven, want het gaat om leningen die het team bij haar investeerders heeft lopen. We moeten maar zien hoe het uitpakt, maar ik zou graag zien dat dit team blijft bestaan”, doelt Ecclestone op het tegenwoordig uit Enstone werkende team dat al decennia meedoet en als Toleman, Benetton en zelfs Renault door het leven ging voor het Lotus werd.

Ecclestone hoopt dat er in september duidelijkheid volgt over de toekomst van Renault in de koningsklasse. Namens de Franse autofabrikant heeft Cyril Abiteboul eerder echter laten weten dat er ‘geen haast’ wordt gemaakt. Voor Lotus zou het echter beter zijn als er snel uitsluitsel volgt, want de financiële problemen van dat team beginnen naar verluidt serieuze vormen aan te nemen.

Foto: Renault had in 2009 voor het laatst een volwaardig fabrieksteam. Nadat Renault zich terugtrok en alleen als motorleverancier verder ging, werd dat team gekocht door Genii Capital. De formatie gaat inmiddels als Lotus door het leven en rijdt met Mercedes-motoren.