Formule 1-uitbater Bernie Ecclestone overweegt een team in de GP2 te starten. Dit om jong talent de kans te geven zich in de kijker te rijden in de klasse net onder de Formule 1.

Dat zegt Ecclestone in gesprek met Motorsport.com, waarbij hij vertelt dat hij wil voorkomen dat jonge talenten tussen wal en schip vallen: “Er zijn veel goede coureurs die nooit de kans krijgen om Formule 1 te rijden – en al helemaal niet in een competitieve auto – omdat teambazen geen risico willen nemen. Zij gaan liever voor iemand die geld mee kan brengen, dus we denken er over in de GP2 iets voor dit soort coureurs te doen.”

Eccelstone overweegt om ‘een team in de GP2 te runnen’ om coureurs die qua talent in de Formule 1 horen, maar niet kunnen doorbreken, bij hem in de auto’s te zetten. “Misschien is dat iets dat we voor ze kunnen doen”, denkt Ecclestone, die getalenteerde coureurs zonder groot budget zo dus de kans wil geven om hun kunnen te tonen in wat over het algemeen als de belangrijkste opstapklasse wordt gezien.

Derde auto’s
Waar Ecclestone verder nog oren naar heeft, is om de grote Formule 1-teams een derde auto in te laten zetten die uitsluitend door jonge talenten bestuurd mag worden. “We proberen dit al langer van de grond te krijgen”, meldt Ecclestone. “Het idee is om in zo’n auto dan vier of vijf coureurs elkaar te laten afwisselen, waardoor teams getalenteerde jongens of coureur uit de opstapklassen kunnen laten rijden.”

Het plan voor het inzetten van derde auto’s zingt al langer rond. Veel van de kleine teams zijn tegen, omdat ze bang zijn dat ze zo uit de sport worden gedrukt door de grote teams, die dan meer auto’s mogen inzetten. De topteams zijn echter ook niet overdeeld positief over het plan, vanwege de kosten en logistieke belasting die erbij komt kijken. Het inzetten van derde auto’s als veldvulling is wel een optie in het geval er prompt teams failliet gaan.