Bernie Ecclestone denkt niet dat de Grote Prijs van India last zal ondervinden van de perikelen die in de aanloop ernaartoe spelen, zoals het gedoe over de inkomstenbelasting of de veiligheid.

Er staat de Formule 1-teams en coureurs mogelijk een behoorlijke belastingaanslag te wachten als ze straks in India geracet hebben, want volgens het plaatselijke belastingsysteem moeten individuen en organisaties die in India werken – en daar valt racen dus ook onder – inkomstenbelasting betalen. Dat de teams en coureurs minder dan een week in het land zijn, maakt daarvoor niet uit.

Achter de schermen wordt er druk over dit twistpunt onderhandeld, zo verkondigde FOTA-voorzitter Martin Whitmarsh al eerder, net zoals er ook al gesproken is over het betalen van invoerrechten voor het materieel dat de teams en Formule 1-organisatie meenemen naar India. In dat geval besloot de Jaypee Group, die de race organiseert, een eventuele aanslag van de Indiase belastingdienst op zich te nemen.

Wat de inkomstenbelasting betreft zal het echter wel los lopen, zo voorspelt Ecclestone, want hij meent dat het dispuut vooral op een misverstand berust: “Er zijn wel wat problemen met de belasting enzo, maar die zijn vooral ontstaan omdat mensen het belastingsysteem van India niet begrijpen en niet weten hoe ze er mee om moeten gaan”, zegt hij tegen de Deccan Herald.

“Het is dus absoluut geen groot probleem”, bezweert Ecclestone, die evenmin denkt dat de veiligheid in India – in navolging van enkele (bom)aanslagen eerder dit jaar – een probleem gaat zijn: “Er is vandaag de dag geen plek in de wereld meer waar je veiligheid absoluut gegarandeerd is, maar ik denk niet dat we ons zorgen hoeven te maken.”