Marcus Ericsson denkt dat hij in 2015 heeft bewezen zijn plekje in de Formule 1 te verdienen. De Zweed, die voor 2015 van Caterham naar Sauber overstapte, is vooral te spreken over zijn tweede seizoenshelft.

In interview met F1i.com vertelt Ericsson dat het hem toen hij eind 2014 een contract met Sauber tekende niet is ontgaan dat daar door veel mensen vraagtekens bij werden gezet: “Maar ik denk dat ik dit jaar heb bewezen dat ik mijn plekje in de Formule 1 verdien.”

“Ik denk dat ik jaar veel meer heb laten zien waar ik toe in staat ben qua snelheid en wat betreft het vechten met andere coureurs. Ik heb een aantal fikse duels uitgevochten, waardoor er volgens mij nu veel meer respect voor me bestaat in de paddock.”

Wel is het zo dat het begin met Sauber lastig was, vooral wat betreft de teamstrijd met Felipe Nasr, geeft Ericsson toe. “Er bestaat geen twijfel over dat Felipe in de eerste seizoenshelft de bovenhand had. Hij deed het toen gewoon beter, maar ik denk dat ik de rollen in de tweede helft heb omgedraaid.”

Ericsson bedoelt daarmee niet dat hij Nasr – die in totaal 27 punten scoorde, terwijl Ericsson er maar negen verzamelde – compleet zoek heeft gereden: “Het onderlinge verschil is om eerlijk te zijn gedurende het hele seizoen vrij klein geweest. We hebben elkaar continu onder druk gezet.”

Dat het hem daarbij in het begin minder verging, komt volgens Ericsson omdat hij te veel wilde. “Met Caterham reed ik altijd achteraan, maar bij Sauber had ik – zeker in het begin – ineens een auto waarmee ik kon laten zien wat ik kan. Daardoor forceerde ik het in de eerste seizoenshelft wellicht wat.”

“Ik concentreerde me teveel op Felipe en de teams om ons heen en legde zo te veel druk op mezelf. Op een gegeven moment veranderde ik mijn benadering echter. Ik ben me meer gaan ontspannen en op mezelf en mijn werk met mijn engineers gaan richten. Dat heeft veel verschil gemaakt.”

“Dat ik zo voor een kentering wist te zorgen, was voor mij één van de beste dingen aan het afgelopen jaar. Mijn doel voor 2016 is dan ook om dit vast te houden en er gelijk vanaf het begin van het jaar een vervolg aan te geven”, aldus de coureur die in 2016 met Sauber verder gaat.