Team Lotus eigenaar en teambaas Tony Fernandes eist dat zijn renstal volgend jaar een stap vooruit zet. Gebeurt dat niet, dan gaan er koppen rollen bij de Engels-Maleisische formatie.

In interview met persbureau Reuters is Fernandes duidelijk over hoe belangrijk 2012 voor zijn team wordt: “Dat is het jaar dat we echt indruk moeten maken”, zegt hij. “Als het dan niet gebeurt, geef ik het op. Daarmee bedoel ik uiteraard niet dat ik er de brui aangeef, maar juist dat ik actie onderneem en met de bezem door de organisatie ga om grote veranderingen door te voeren”, waarschuwt hij.

Fernandes zet de boel dus op scherp, hetgeen volgens hem gezien zijn ambities en de middelen waar Lotus over beschikt logisch is: “Als we in 2012 weer als tiende in het WK eindigen, is het namelijk duidelijk dat we iets fout doen”, stelt hij.

Met zijn uitspraken voert Fernandes in ieder geval de druk op Mike Gascoyne op, die bij Lotus de hoofdverantwoordelijke is voor alle technische zaken.

Gascoyne geniet het vertrouwen van Fernandes, zo benadrukt deze, maar dat betekent niet dat hij geen verantwoordelijkheid draagt: “Ik geloof oprecht dat Mike tot nog toe geweldig werk geleverd heeft om ons te brengen naar waar we nu staan, maar volgend jaar ligt iedereen met zijn hoofd op het hakblok. Mike zou zelf echter de eerste zijn om toe te geven dat hij gefaald heeft, mocht dat zo zijn”

Een andere zaak die nog speelt, los van wat er op de baan gebeurt, is de rechtszaak om het gebruik van de Team Lotus naam. “We moeten afwachten hoe dat zich ontwikkelt”, zegt Fernandes daarover.

“Ik heb altijd wel moeite gehad met de vraag of wij wel het echte Lotus zijn, net zoals het raar is dat er nu twee renstallen zijn die Lotus heten en dat wij een naam dragen die we niet commercieel kunnen uitbaten. De huidige situatie is voor iedereen vervelend, maar ik heb de deur altijd open laten staan en denk dat er nog wel een uitkomst mogelijk is die voor alle partijen gunstig kan uitpakken.”