Heikki Kovalainens weinig indrukwekkende invalbeurt voor Lotus tijdens de laatste twee races van 2013 speelde een rol in Caterhams uiteindelijke beslissing hem geen racezitje voor 2014 te geven.

Kovalainen, die van 2010 tot en met 2012 voor Caterham racete en in 2013 als test- en reserverijder aan het team verbonden was, gold lange tijd als een serieuze kanshebber op een racezitje bij Caterham voor 2014. Na lang wikken en wegen besloot Caterham echter niet voor Kovalainen te gaan, maar voor Kamui Kobayashi als de teamgenoot van de veel budget met zich meebrengende Marcus Ericsson.

Dat Kovalainen in tegenstelling tot Kobayashi niet bereid was geld mee te brengen speelde een rol, maar zijn teleurstellende invalbeurt bij Lotus deed dat ook. De door Caterham vrijgegeven Fin kwam in de Lotus van zijn geblesseerde landgenoot Kimi Räikkönen namelijk niet verder dan twee veertiende plaatsen, hetgeen niet in zijn voordeel sprak, erkent Caterham-eigenaar Tony Fernandes.

“Ik zou liegen als ik zou zeggen dat het geen rol heeft gespeeld”, zegt Fernandes in gesprek met Autosport. “Uiteindelijk kies je je coureurs natuurlijk op basis van een groot aantal factoren, maar net als bij elke andere beslissing heb je met plus- en minpunten te maken.”

“Er waren mensen binnen Caterham die Heikki weer een racezitje wilden geven, terwijl er ook mensen waren die voor Kamui wilden gaan. Ik was zelf onpartijdig, maar was wel degene die de knoop moest doorhakken.”

Dat hij er uiteindelijk voor koos Kovalainen te bedanken voor bewezen diensten, was volgens Fernandes niet eenvoudig. “Maar we willen als team verder groeien en succesvol worden, hetgeen betekent dat je soms koud en hard moet zijn.”