Team Lotus-chef Tony Fernandes vindt dat de regels van de Formule 1 moeten worden vereenvoudigd, zodat het publiek de sport beter begrijpt.

Aanleiding voor zijn pleidooi is de ingewikkelde discussie met Martin Whitmarsh en Christian Horner over de details van de regels over de geblazen diffusor. “Ik begrijp niets van wat ze hebben gezegd en kan me niet eens voorstellen hoe het publiek erover denkt”, aldus Fernandes (rechtsboven op de foto).

“Als relatieve nieuwkomer in de sport geven dit soort discussies me geen goed gevoel”, vervolgt Fernandes. “Volgens mij heb je dat ook niet in veel andere sporten. De regels moeten duidelijk zijn. Iedereen moet ze begrijpen en er mogen geen grote grijze gebieden zijn. Een van de gevaren van de sport is het verschil in interpretaties. Het moet zo zwart-wit mogelijk zijn.”

Fernandes is ook in de GP2 Series actief. “Daar is alles heel helder”, vertelt hij. “Natuurlijk is de Formule 1 technologisch geavanceerd, maar de regelmakers moeten duidelijkheid scheppen. Dan krijgen we niet zoals nu al dat gedoe over 10 procent blazen, 50 procent blazen, heet, koud, enzovoorts. Het kan allemaal veel simpeler, zonder dat het ten koste gaat van het schouwspel.”