De FIA gaat botsingen tussen coureurs voortaan alleen nog bestraffen als ontegenzeggelijk duidelijk is wie de schuldige is. Dat staat in het nieuwe sportief reglement van de Formule 1.

De wereldautosportbond hoopt zo te voorkomen dat coureurs uit angst een straf te krijgen als ze een concurrerende auto raken afzien van inhaalmanoeuvres .

Volgens verschillende grote namen in de sport spelen regels een te grote rol in de hedendaagse Formule 1. Mercedes-topman Niki Lauda zei bijvoorbeeld in november nog dat er ’te veel regels zijn’, waardoor hij het soms ‘niet meer snapte’.

In het sportief reglement voor het seizoen 2017 laat de FIA zien geluisterd te hebben naar dergelijke kritiek. “Tenzij er bij de stewards geen twijfel over bestaat dat een coureur geheel of bijna geheel verantwoordelijk was voor een botsing, leggen zij geen straf op”, staat er in de nieuwe spelregels.

Afgelopen seizoen was er bijvoorbeeld in Maleisië enige consternatie over de regels. Nico Rosberg kreeg toen een tijdstraf voor een botsing met Kimi Räikkönen. Mercedes-teambaas Toto Wolff was het absoluut niet eens met de maatregel tegen zijn coureur.