De FIA is enkele uren na de Grand Prix van Rusland van gedachten veranderd wat Lewis Hamiltons straf voor het maken van ongeoorloofde proefstarts betreft: Hamilton krijgt tóch geen strafpunten, maar Mercedes moet wel een boete van € 25.000 betalen.

Hamilton kreeg in Sotsji twee keer dezelfde straf opgelegd – vijf strafseconden en één strafpunt – omdat hij tot twee keer toe een proefstart maakte op een punt van de baan waar dat niet mocht.

Lees ook: Hamilton kookt op boordradio na tijdstraf: ‘Alles om me af te remmen’

De strafpunten zijn nu echter ingetrokken na onderzoek door de wedstrijdleiding, omdat Hamilton ‘instructies van het team gekregen had om proefstarts te doen op een plek waar dat niet mocht’.

Op basis van radiocommunicatie tussen Mercedes en Hamilton waaruit dit blijkt, is Hamilton zelf nu dus vrijgesproken. Mercedes krijgt nu de schuld en is op de bon geslingerd voor € 25.000.

Dat de twee strafpunten zijn ingetrokken, is goed nieuws voor Hamilton. Met de twee strafpunten uit Sotsji erbij, was Hamiltons totaal op tien gekomen, terwijl bij twaalf strafpunten automatisch een race schorsing volgt. Hamilton staat nu dus nog altijd op acht strafpunten.

Lees ook: Hamilton gesteund door Verstappen: ‘Tijdstraffen én strafpunten wel heel zwaar’