De op papier best aardige veertiende startplaats van Marcus Ericsson en de vijftiende van Felipe Nasr kunnen niet verhullen dat Sauber er in Mexico niet aan te pas komt.

Het gebrek aan grip op het vernieuwde Autodromo Hermanos Rodriguez speelde alle teams parten, maar waar de meeste concurrenten hun materiaal gaandeweg goed afgesteld kregen voor de vereisten van het circuit, ploeteren de Sauber-coureurs op zaterdagmiddag nog steeds met een verre van ideale wegligging.

“Ik voelde me in de trainingen niet echt op mijn gemak in de auto”, zegt Ericsson. “In de kwalificatie ging het wat beter, want mijn ronde in Q1 was echt goed, maar vervolgens ben ik er in Q2 niet in geslaagd het maximale uit de auto te halen.”

Dat probleem had Felipe Nasr niet, want die mocht helemaal niet meedoen aan Q2. De Braziliaan was in het eerste deel van de sessie alleen sneller dan de twee hopeloze Manors van Rossi en Stevens en hoefde dus niet eens te denken aan promotie naar Q2. “Bij het insturen van de bochten gleed de auto alle kanten op, ik had totaal geen grip”, zegt Nasr. “We moeten uitzoeken hoe dat kan.”