Nico Hülkenberg en Jenson Button hadden na ruim twintig ronden een voorsprong van bijna vijftig seconden op de rest van het veld. Een neutralisatie maakte een eind aan die riante voorsprong. Force India is daar niet over te spreken. “Echt belachelijk.”

“Ik had even het gevoel dat we NASCAR reden”, zegt Bob Fernley, de teambaas van de renstal als Vijay Mallya niet aanwezig is. Het Amerikaanse kampioenschap staat bekend om kunstmatige ingrepen om de spanning erin te houden.

“De rommel had ook opgeruimd kunnen worden onder een gelevlagsituatie. We reden samen met Jenson zo ver vooraan. Voor ons gevoel kwam de neutralisatie puur om de spanning terug in de wedstrijd te brengen”, aldus Fernley over de safety car, die naar buiten kwam omdat er te veel rommel op de baan lag.

De Engelsman is ook niet te spreken op de drivethroughpenalty die Hülkenberg ontving nadat hij Lewis Hamilton uit de wedstrijd kegelde. “Daar snap ik niets van”, aldus Fernley. “Heikki Kovalainen reed met zijn Caterham midden op de baan terwijl er overal met blauwe vlaggen werd gezwaaid. Lewis zat vast achter hem en daardoor plaatste Nico zijn actie. Ze vochten voor de leiding in de wedstrijd. Ik had de straf geaccepteerd als Nico’s actie roekeloos was geweest.”

“Aan de andere kant: Nico was sneller en had misschien wat langer kunnen wachten. Toch blijft het een feit dat er een auto midden op de baan reed die daar niets te zoeken had. Zonder hem was er geen ongeluk gebeurd.”