Force India blijft ook na de regelwijzigingen van 2014 met Mercedes-motoren rondrijden. Het team van Vijay Mallya heeft overeenstemming bereikt om ook de volgende jaren met de aandrijving van Mercedes-Benz rijden. De Duitse fabrikant levert al sinds 2009 motoren aan Force India.

Eigenaar Mallya is zeer tevreden over de deal. “Deze langere verbintenis geeft ons de zekerheid dat wij onze doelen in de Formule 1 kunnen voortzetten. Het geeft rust en stabiliteit op de lange termijn. Zo kunnen we ons plan om vooraan het Formule 1-veld te staan verder uitbouwen. In tijden van regelwijzigingen kan ik me geen betere partner dan Mercedes indenken.”

Met het nieuwe contract levert Mercedes-Benz de volledige aandrijflijn van het Force India-team. Dat houdt in dat Mercedes verantwoordelijk is voor het hele gedeelte van de auto dat de wielen aanstuurt. Dus niet alleen de motor, maar ook de versnellingsbak, koppeling en het hydraulisch systeem.

Toto Wolff, sportdirecteur van Mercedes, noemt de verbintenis een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf dat in 2009 begon met het leveren van motoren aan andere teams naast het fabrieksteam, wat destijds nog McLaren was. “Force India was ons eerste echte klantenteam in de Formule 1. Dit contract is hopelijk een voorbode dat Force India tijdens de hele nieuwe cyclus van Formule 1-motoren met ons blijft samenwerken.”

Mercedes leverde van 1995 tot en met 2009 uitsluitend motoren aan McLaren. Omdat het Duitse merk er niet in slaagde een meerderheidsbelang in dat team te bemachtigen, koos Mercedes ervoor een eigen team op te richten en verloor McLaren de fabrieksstatus en moet het nu dus betalen voor de krachtbronnen. Op zijn beurt leverde McLaren de transmissie en hydraulica aan Force India. Die samenwerking komt nu dus ten einde. Het is onzeker of McLaren na 2014 nog verdergaat met Mercedes. De geruchten dat het een hernieuwde samenwerking met Honda aangaat, worden steeds sterker.

In 2014 ruilt de Formule 1 de huidige 2,4 liter V8-motor in voor een zuinigere 1,6 liter V6-turbomotor.