Force India hoopt dat het in de vaak onvoorspelbare races in Monaco en Canada het geluk aan haar zijde heeft, zodat het de problemen met haar VJM08-bolide kan overwinnen en goed kan scoren.

Dat de VJM08 nog niet zo competitief is als Force India had gehoopt, is geen geheim. Waar het team vorig jaar na vijf races al op 57 punten stond, staat de teller nu pas op elf. Aangezien de zogenaamde ‘B-Spec’ van de bolide op z’n vroegst pas in Oostenrijk komt, hoopt Force India dat het het geluk aan haar zijde heeft tijdens de twee races die daarvoor nog op het programma staan, de Grands Prix van Monaco en Canada.

“Van Monaco weten we allemaal dat het sowieso een beetje een loterij is waarin je geluk nodig hebt, dus hopelijk ontbreekt het ons daar niet aan”, verklaart Force India’s adjunct-teambaas Robert Fernley tegenover Autosport. “We hebben de laatste jaren overigens aardig wat geluk gehad in Monaco, dus ik zie daar zeker kansen voor ons als het ook nu weer onze kant op valt.”

“Ook voor de race in Canada zie ik mogelijkheden”, vervolgt Fernley, die tot zijn tevredenheid kan constateren dat Force India de kansen die het dit jaar heeft gehad steevast heeft gegrepen: “In Maleisië, China en Spanje hadden we het moeilijk, want onze auto deed het daar niet goed, maar in Australië en Bahrein lagen kansen voor ons en daar hebben we dan ook resultaat geboekt.”

Mallya
Vijay Mallya, de teambaas en -eigenaar van de formatie uit Silverstone, rekent er ook op dat Force India kan scoren in Monaco. “Het onvoorspelbare karakter van de race aldaar kan ons helpen om voor een verrassing te zorgen. Daarnaast is het een baan waar we het de laatste jaren goed hebben gedaan, met twee vijfde plaatsen uit de laatste twee races, dus het is zeker niet uitgesloten dat het weer een speciale race voor ons wordt.”

“Wat in ons voordeel is, is dat we met Sergio Pérez en Nico Hülkenberg twee coureurs hebben die graag in Monaco racen, terwijl onze auto het ook beter doet op de zachtere bandencompounds waar we in Monaco mee rijden”, aldus Mallya, die vindt dat zijn team ook ‘opportunistisch moet zijn’ en een gokje moet durven te wagen met de strategie.