Force India’s Nico Hülkenberg en Sergio Pérez hebben zondag zowel een Williams voor als achter zich op de grid staan. De twee teams maakten de top tien vol in de kwalificatie.

Eigenlijk was het Hülkenberg die, achter de door Mercedessen, Red Bulls en Ferrari’s gevulde top zes, de subtop aanvoerde. De Duitser reed de zevende tijd, maar moet door een straf als achtste starten.

Force India stuurde hem in Q1 van de kwalificatie namelijk op pad met een setje banden dat het officieel, in het computersysteem dat daarvoor wordt gebruikt, al had ’teruggegeven’ aan Pirelli. Dat mag niet, vandaar de straf.

Valtteri Bottas, eigenlijk achtste, profiteert daar van en schuift op. Volgens de Fin had hij echter sowieso al zevende moeten staan. “Want ik verloor aan het eind van Q3 wat tijd in het verkeer, wat toen een plekje scheelde.”

Bottas is verder ‘vrij tevreden’ over zijn kwalificatie. Zijn teamgenoot Felipe Massa, tiende, reed naar eigen zeggen geen perfecte ronde. “Dat heeft me een tiende gekost en in de strijd met Force India gaat het ook om tienden.”

Massa vindt Pérez zondag dus voor zich, op de negende startplek. Pérez is wel te spreken over hoe close het was: “Het was een leuk gevecht met Nico en de Williams-coureurs. Het scheelde allemaal weinig.”

Hülkenberg is op zijn beurt ‘best happy’ met de kwalificatie die hem aanvankelijk dus P7 opleverde. “Ons doel is altijd het maximale eruit te halen en ik heb wel het gevoel dat ons dat vandaag is gelukt.”

“Ik heb ook wat lekkere rondjes gereden en vooral mijn laatste ronde in Q3 was goed. Er wacht ons zondag een fel gevecht om de punten, maar we hebben er tot op heden in elke sessie goed bij gezeten.”