“We hebben nog veel werk te doen.” Dat is de conclusie die Force India-coureur Nico Hülkenberg trekt na de eerste dag in China. De Duitser en zijn teamgenoot Sergio Pérez kunnen er nog niet echt meekomen.

Pérez en Hülkenberg waren zestiende en achttiende in de eerste vrije training, waarna de volgorde aan het eind van de tweede training omgedraaid was. In beide sessies was de achterstand op snelste man Lewis Hamilton zo’n drie seconden, dus tevreden over de rondetijden kan Force India niet zijn, wat wellicht ook de reden is dat Hülkenberg en Pérez laten weten vooral tevreden te zijn over andere zaken.

“We hebben ons testprogramma in z’n geheel weten af te vinken”, meldt Hülkenberg. “We hebben daarbij vooral aan de balans van de auto gewerkt, wat ons een goede basis moet geven voor de rest van het weekend.”

“Daarnaast hebben we een paar nieuwe onderdelen getest. Volgens mij zijn er wat updates onder weg die zeker hun vruchten gaan afwerpen. Wat performance betreft, is het los daarvan echter wel duidelijk dat we op het moment nog flink wat werk voor de boeg hebben, dus we gaan voor we hier zaterdag verder gaan eerst nog eens goed kijken naar wat er beter kan, vooral wat betreft het gebruik van de banden.”

Pérez
Teamgenoot Pérez draait er niet omheen dat het ‘niet de beste dag was’. “Vooral in VT2 ging het niet best”, moppert de Mexicaan. “Ik moest mijn eerste run op de zachte banden afbreken, terwijl ik daarna tijdens mijn volgende run veel last had van verkeer.”

“Hoe we het hier over een enkele vliegende ronde doen, is dan ook lastig te zeggen. We moeten daar voor het tijd voor de kwalicatie is, dan ook zeker nog aan werken”, weet Pérez, wiens baas – Force India’s adjunct-teambaas Robert Fernley – eveneens benadrukt dat Force India haar huiswerk goed moet doen: “Want we hebben veel informatie verzameld, maar moeten dat ook nog in performance zien om te zetten.”