Volgens Force India’s adjunct-teambaas Bob Fernley wordt de huidige impasse op de rijdersmarkt veroorzaakt door Lotus. Pas als Lotus coureurs heeft gestrikt, zullen ook de andere puzzelstukjes volgens Fernley op zijn plaats vallen.

Dat de rijderscarousel de laatste weken – ondanks een continu aanhoudende stroom van geruchten – tot stilstand is gekomen en er bij teams als Lotus, Force India en Sauber nog geen coureurs zijn vastgelegd, komt volgens Fernley door Lotus.

In gesprek met ESPNF1 zinspeelt Fernley erop dat Lotus voor veel van de beschikbare coureurs een gesprekspartner is en het voor andere teams lastig is zaken te doen met deze coureurs zolang zij niet weten of ze bij het competitieve maar in financieel zwaar weer verkerende Lotus terecht kunnen.

“Op het moment is Lotus het belangrijkste struikelblok in de stoelensdans”, verklaart Fernley. “Totdat we weten wie er naar Lotus gaan, is het voor ons erg lastig om te zeggen welke coureurs nog beschikbaar zijn.”

Force India, dat afgelopen seizoen met Paul di Resta en Adrian Sutil aantrad, heeft met de Schot en de Duitser volgens Fernley overigens ’twee hele sterke coureurs’ in de gelederen, wat betekent dat het ‘alleen veranderingen maakt als daar hele goede redenen voor zijn’. “Maar door de situatie met Lotus weten we dus nog niet wat onze opties zijn”, herhaalt hij nogmaals waar het probleem ligt.

Behalve Di Resta en Sutil zijn ook Sergio Pérez en Nico Hülkenberg genoemd als kandidaatcoureurs bij Force India voor 2014. Van Hülkenberg wordt zelfs gezegd dat hij al heeft getekend bij het team uit Silverstone, maar daar wil Fernley niet op reageren: “Nico is één van de coureurs die we graag zouden overwegen”, is het enige wat Fernley kwijtwil.

In het algemeen geeft de adjunct-teambaas tot slot nog aan dat talent voor Force India voorop staat bij het bepalen van wie er in 2014 in haar bolides zit. “Talent zal altijd de doorslaggeven, dat is iets wat onze aandeelhouders heel duidelijk hebben gemaakt. Als iemand ook sponsorgeld kan meenemen, is dat een mooie bonus, maar meer ook niet.”