Force India is gezien haar lastige winter beter aan het seizoen begonnen dan verwacht, dus ondanks dat de verwachtingen realistischerwijs getemperd zijn, reist het toch strijdlustig af naar Spanje.

Force India had haar VJM08-auto afgelopen winter pas laat af. De bolide werd tijdens slechts drie van de twaalf testdagen ingezet, terwijl het eerste grote updatepakket voor de bolide inmiddels ook is uitgesteld en pas rond de Grand Prix van Oostenrijk geïntroduceerd wordt.

Tijdens de eerste vier races heeft Force India met coureurs Nico Hülkenberg en Sergio Pérez desondanks elf punten gescoord, waarmee het achtste in het WK staat en – zoals teambaas Vijay Mallya aangeeft – ‘nog zicht heeft op de vierde plek’.

Hoewel niemand denkt die vierde positie komend raceweekend even van Red Bull af te pakken, komt het team wel naar Barcelona met het doel punten te pakken. “Het is ons gelukt goed te presteren tijdens de vorige race, in Bahrein. Dat heeft iedereen binnen het team flink wat vertrouwen gegeven, dus we hopen dit momentum nu vast te houden”, vertelt Pérez, die als achtste finishte op het Bahrain International Circuit.

Ondanks zijn vertrouwen, moet de Mexicaan toegeven dat Force India’s VJM08 het op het Circuit de Catalunya-Barcelona wel eens minder goed kan doen dan in Bahrein. “Want het is een baan met veel snelle bochten en aerodynamica is er doorslaggevend, dus ik denk dat het een wat lastiger weekend voor ons zal worden.”

Teambaas Mallya houdt er aan vast dat Force India ondanks het uitblijven van significante updates toch steeds wat performance weet te vinden en de middenmoot dicht bij elkaar zit. “Een grote sprong vooruit is daardoor onwaarschijnlijk, maar we moeten gewoon blijven knokken en waar mogelijk punten mee pakken, zoals we tijdens de eerste vier races hebben gedaan. Zo houden we de teams die boven ons in het WK staan mooi in het vizier.”