*

Force India trekt het laken van de VJM11

Daan de Geus

Daan de Geus

26 februari 2018 08:10

Force India trekt het laken van de VJM11
Racepictures

Force India heeft de VJM11 gepresenteerd, haar auto voor 2018. Met de nieuwe bolide moeten Sergio Pérez en Esteban Ocon op z’n minst de vierde plek in het WK vasthouden voor de renstal uit Silverstone.

Force India’s VJM11.

Dat verklaarde adjunct-teambaas Robert Fernley afgelopen winter al, daarbij erkennend dat het team een flinke opgave wacht met de stappen voorwaarts die van rivalen Renault en McLaren worden verwacht.

Teambaas en -eigenaar Vijay Mallya, tevens naamgever van de VJM11, was overigens niet bij de presentatie aanwezig. Hij verkeert nog altijd in ballingschap in Engeland. Van de winter werd overigens gespeculeerd over een naamsverandering of zelfs overname van het team, maar de formatie staat nog altijd als Force India in de boeken.

De auto is wederom grotendeels in het roze uitgeleverd, zo bleek toen Pérez en Ocon het doek van de auto trokken, inclusief enkele zwarte details. Nieuw is, qua kleurstelling, dat er ook enig wit in de livery verwerkt is. Net als in 2017 is hoofdsponsor BWT behalve met de roze kleur ook middels stickers prominent op de auto vertegenwoordigd.

De VJM11, met z’n karakteristieke neus, van voren gezien.

Qua ontwerp heeft Force India de ‘gerafeld’ ogende, uit losgesneden bovenstukjes bestaande barge boards van 2017 behouden, al is dit concept wel verder doorgevoerd dan vorig jaar. Het concept voor de sidepods is sowieso onder handen genomen, maar verder lijken er – los van de komst van de halo en het inkorten van de haaienvin – weinig in het oog springende veranderingen te zijn. De opvallende ‘sleuven’ in de neus keren wel weer terug.

De VJM11 wordt vandaag, op de eerste testdag, bestuurd door ontwikkelingsrijder Nikita Mazepin. Ocon kruipt dinsdag achter het stuur, Pérez doet dat woensdag. Testrijder Nicholas Latifi zou donderdag aan de beurt zijn, maar moet verstek laten gaan wegens ziekte. Wie hem vervangt, is nog niet duidelijk.

Bekijk hier het fotoalbum van de VJM11.