Adjunct-teambaas Robert Fernley erkent dat Force India een minder weekend had in Bahrein, maar denkt dat het team sterker is dan het lijkt te zijn.

In interview met F1i.com noemt Fernley daar twee redenen voor. In de eerste plaats was Force India’s VJM09 volgens hem in Bahrein voorzien van enkele updates die ‘niet ideaal’ waren voor op dat circuit, maar op andere banen wel zouden moeten helpen. Daarnaast pakte het verloop van de race gewoon niet goed uit voor Force India.

Wat het eerste punt betreft, benadrukt Fernley dat de VJM09 ‘in essentie competitief is’. “Nico Hülkenbergs goede optreden in de kwalificatie bewijst dat wel”, zegt hij, verwijzend naar de achtste tijd die de Duitser reed ondanks dat de VJM09 dus van enkele updates was voorzien die eigenlijk niet hielpen in Bahrein.

Formula One World Championship 2016, Round 2, Bahrain Grand Prix, Manama, Bahrain, Sunday 3 April 2016 - Sergio Perez (MEX) Sahara Force India F1 VJM09 leads team mate Nico Hulkenberg (GER) Sahara Force India F1 VJM09.

Sergio Pérez en Nico Hülkenberg reden in Bahrein een verloren race.

“We hadden wat nieuwe dingen op de auto die eigenlijk niet ideaal waren voor in Bahrein, maar het was wel de best mogelijke tijd om deze te testen. In China is het weer namelijk onvoorspelbaar, maar door deze updates in Bahrein al te proberen, weten we dat ze werken, ook al leverde het ons daar dus niet direct voordeel op.”

Fernley stipt verder aan dat Force India in de race voor Bahrein, tijdens de seizoensopener in Melbourne, op koers lag voor een dubbele puntenfinish. “We hadden daar iets van vijfde en zesde kunnen worden, tot de rode vlag uit werd gehangen en die kans verloren ging. Dat Nico daarna alsnog wist te scoren, was een meevaller, maar kwam vooral omdat andere coureurs uitvielen.”

In Bahrein zat het echter alleen maar tegen, verzucht Fernley, wiens coureurs verloren races reden na vroege pitstops wegens schade. “Maar dat soort races zitten er tussen, zoals we vorig jaar ook hebben gemerkt. Je kunt beter gewoon naar het totaalplaatje kijken. Een Formule 1-seizoen kent pieken en dalen en het is nu zaak ons weer op te richten.”