Formule 1 nr. 19 is uit!

 

Mark Webber wist in Brazilië te voorkomen dat hij het jaar zonder overwinning moest afsluiten. Formule 1 sprak met de Australiër over zijn seizoen dat niet naar verwachting verliep. Heikki Kovalainen haalde geen enkel punt, maar is desondanks juist wel een tevreden mens. En verder nieuws, achtergronden en de beste foto’s.

‘Ik zou liegen als ik zei dat het een goed jaar was
‘Dit jaar win ík de titel’, stelde Mark Webber in april van dit jaar nog vol zelfvertrouwen in dit magazine. Niet dus. Voor de tweede maal achtereen moest de Australiër toezien hoe zijn teamgenoot er met de hoofdprijs vandoor ging. Frustrerend? Zeker. Pijnlijk? Uiteraard. Reden om te stoppen? Natuurlijk niet. “Ik blijf pushen tot het lukt.”

Toch nog Webber
Voor Sebastian Vettel had het seizoen best een paar weken eerder mogen eindigen. De regerend wereldkampioen wordt opnieuw getroffen door pech, al haalt hij, in tegenstelling tot de vorige race de eindstreep, en zelfs het erepodium nu wél. Ook anders: ditmaal profiteert Mark Webber wel.

‘Ik heb me nog nooit zo goed gevoeld’
Heikki Kovalainen voelt zich lekker bij Lotus en dat is de Fin aan te zien. “Ik herken ze meteen in de paddock: coureurs die hun zelfvertrouwen kwijt zijn. Ik heb dat ook meegemaakt en moest weer vooraan beginnen.”

Een wassen neus
Voor 2011 werd afscheid genomen van de dubbeldeks-diffusor, de beweegbare voorvleugel en de F-duct. In ruil daarvoor kregen Formule 1-auto’s te maken met twee nieuwe inhaalbevorderaars: KERS (terug van weggeweest) en DRS. Bovendien werd bandenleverancier Bridgestone ingeruild voor Pirelli. Hoe groot was hun invloed op het wereldkampioenschap 2011? Onze technische man Henk Wagenaar Hummelinck oordeelt.

Het uur der waarheid
Een uur lang, alles of niets, met deelname aan de kwalificatie als inzet. De voorkwalificatie op vrijdagmorgen was aan het eind van de jaren tachtig en het begin van de jaren negentig de schifting die veel coureurs uit die tijd nu nog koude rillingen bezorgt.