De MotoGP, de hoogste klasse van de motorsport, organiseert vanaf 2019 een Grand Prix in Finland. Het nieuwe circuit voldoet aan de FIA grade 1-licentie en is dus ook geschikt voor de Formule 1. De Finse autosportbond wil daarom kijken of een F1-race ook haalbaar is. 

Ongeveer 110 kilometer ten noordoosten van Helsinki wordt momenteel hard gewerkt het nieuwe circuit, dat de naam KymiRing krijgt. Eigenlijk zou het circuit al vanaf 2018 in gebruik worden genomen, maar door verhinderingen bij de bouw is de oplevering een jaar uitgesteld.

Met de Grade 1-licentie komt het circuit in het rijtje van mogelijke Formule 1-circuits terecht. De grote vraag is nu of de Formule 1 ook werkelijk Finland aan de kalender toe wil voegen. In eerste instantie was dit niet de bedoeling. Het enorme prijskaartje dat hangt aan het organiseren van een Grand Prix zou geen realistisch doel zijn voor het circuit. Maar de Finse autosportbond ziet wel mogelijkheden.

Zo zegt voorzitter Juhani Pakari tegen de Finse krant Kouvolan Sanomat: “Het is logisch dat we de mogelijkheid om de Formule 1 naar Finland te halen serieus gaan bestuderen. Mochten er kansen zijn, is het niet verstandig deze onbenut te laten.”

De KymiRing is ontworpen door Apex Circuit Design

Eenmaal voltooid, wordt de Kymiring het enige Noord-Europese circuit dat voldoet aan de eisen van de FIA Grade 1-licentie. De baan is 4,6 kilometer lang en telt 18 bochten, negen naar links en negen naar rechts. Het hoogteverschil bedraagt achttien meter.

Voor Finland zelf is het ook een mooie kans, het land is nog nooit gastheer geweest van een Grand Prix, terwijl het land beschikt over een rijke Formule 1-geschiedenis, met wereldkampioenen Keke Rosberg, Mika Häkkinen en Kimi Räikkönen. En ook Valtteri Bottas, die momenteel meevecht voor de wereldtitel, komt uit Finland.