De Formule E krijgt met ingang van seizoen 2020-2021 de status van officieel FIA wereldkampioenschap. Dat hebben de elektrische raceklasse en autosportbond bekendgemaakt.

Formule E-oprichter en -topman Alejandro Agag en FIA-president Jean Todt schudden er dinsdag in Parijs de hand op, met Agag die zich zeer gelukkig toont met de aanstaande wereldkampioenschapsstatus van ‘zijn’ klasse. “Het is vanaf dag één ons doel geweest als FIA-wereldkampioenschap erkend te worden, hier is waar we zo naar toe hebben gewerkt”, vertelt hij.

Lees ook: Wolff: ‘Formule E is net als Mario Kart maar dan met echte coureurs’

Volgens Agag draagt de status van FIA-wereldkampioenschap bij aan ‘de geloofwaardigheid van wat al een volwaardige formule-raceklasse en spectaculaire sport’ is. “Met deze aankondiging staat de Formule E absoluut op de hoogste trede van de ladder van de Formule-racerij”, meent Agag, die iedereen die heeft bijgedragen aan de groei van het kampioenschap – en de FIA en Todt – bedankt voor alle steun.

Namens de FIA laat Todt weten ’trots’ te zijn de Formule E officieel onder de kampioenschapsparaplu van de autosportbond te verwelkomen. “De oprichting en ontwikkeling van de Formule E is ook echt een geweldig avontuur geweest”, stelt de Fransman, die het kampioenschap ‘sterker-en-sterker’ heeft zien worden. “De Formule E heeft zichzelf daarnaast wel bewezen als een ontzettend relevant kampioenschap voor automakers”, stipt hij aan.

Het huidige Formule E-seizoen – het zesde – heeft dus nog niet de status van officieel FIA-wereldkampioenschap, maar seizoen zeven, dat vermoedelijk in het najaar van 2020 zal beginnen en tot en met de zomer van 2021 doorloopt, krijgt dat dus wel. Hoe blij Agag daar ook mee is, het is niet het eind van het harde werk of de reis, benadrukt hij. “Dit is slechts het begin van een nieuw hoofdstuk.”

Lees ook: Sims wint tweede race openingsweekend Formule E, De Vries bestraft