Max Verstappen sloot zijn eerste kwalificatiesessie in de Formule 1 af op een verdienstelijke twaalfde plaats. Toch had er meer ingezeten, want door een fout in zijn laatste snelle ronde verloor de Nederlander veel tijd.

Verstappen liet met zijn 1:28,868 onder andere Daniil Kvyat van grote broer Red Bull Racing achter zich, maar toont zich desondanks niet geheel tevreden met zijn prestatie. “Ik maakte in bocht vier een fout, door wat te wijd uit te komen”, legt Verstappen uit. “Daardoor verloor ik de achterkant van de auto, wat me veel tijd heeft gekost. Heel jammer, maar ik kan er niks meer aan veranderen.” In zijn eerste run in Q2 zat het de Toro Rosso-coureur ook al niet mee, want toen werd hij geplaagd door koude banden en een loszittend onderdeel dat hem pijnlijk in zijn rug stak.

Aan het begin van de kwalificatie ging het voor Verstappen allemaal nog van een leien dakje: de Nederlander haalde op zijn gemak Q2. “Nadat de training ’s morgens al goed was gegaan, voelde ik me meteen op mijn gemak in de auto. Ik reed dan ook een prima Q1”, vertelt hij. Die flow hoopt Verstappen mee te nemen naar de race van morgen. “De auto doet het goed, en hopelijk kunnen we met een goede race pace op jacht naar punten. Ik kijk erg uit naar mijn eerste Formule 1-race.”

Sainz

Verstappens stalgenoot en mededebutant Carlos Sainz maakte in Q2 geen fout, zodat hij door mocht naar de laatste sessie. Daar troefde hij op de valreep de beide Lotussen af. “Ik ben erg blij, het is fantastisch om morgen in mijn eerste race vanaf P8 te starten”, is dan ook Sainz’ verheugde reactie. De Spanjaard spreekt na afloop van een vrijwel probleemloze kwalificatie. “Ik maakte alleen in Q1 een klein foutje, maar daardoor liet ik me niet van de wijs brengen.”

Ook Sainz kijkt met een gespannen blik vooruit naar zijn Formule 1-debuut van morgen. “Ik weet niet precies wat ik ervan moet verwachten, maar ik heb er veel zin in”, zegt Sainz. “Het wordt zeker een avontuur, maar daar heb ik me de hele winter op voorbereid. Ik voel me lekker in de auto, en heb veel plezier. Ik ben er klaar voor.”