Ferrari werd derde en vierde in zijn thuisrace. Niet goed en niet slecht. Er ging echter meer mis dan goed bij de Scuderia. Pat Fry, technisch directeur van Ferrari, vindt dat alle alarmbellen bij het team nu moeten gaan rinkelen.

Zo ontving het team tijdens de race geen telemetrie en was er geen digitale verbinding met apparatuur in Maranello. Bovendien was Alonso’s Ferrari flink beschadigd nadat het een uitstapje had gemaakt in de grindbak van Curva Granda na een duel met Sebastian Vettel.

“We kampten met meerdere betrouwbaarheidsproblemen. Tijdens de race werkte apparatuur in de garage niet goed. Dat voelde als werken met het licht uit. We hadden aan de pitmuur soms geen telemetriegegevens en er kwamen ook geen televisiebeelden binnen. Ook stonden we tijdens cruciale momenten, de pitstops, niet in contact met Maranello.”

“Er was dus een communicatieprobleem en daardoor voelde het alsof we terug gingen in de tijd. We moesten telefoneren met Maranello om te beslissen wanneer de pitstops ons het beste uitkwamen! We vingen het goed op maar echt ideaal is het natuurlijk niet”, aldus de Engelsman in Italiaanse dienst.

Niet alleen op technologisch vlak ging er van alles mis bij Ferrari. Alonso had een intens duel met Vettel en kwam niet helemaal ongeschonden uit de strijd. “Toen de telemetrie weer werkte merkten we een probleem op aan de achterkant van de auto. We verzochten Fernando dus in de slotfase het rustig aan te doen en de kerbstones te vermijden.”

“Ik kon in het parc ferme zien dat de auto flink beschadigd was. De bandenslijtage lag ook hoger dan we verwachtten. We gaan nu uitzoeken hoe dat kan. Na zaterdag hebben we ons goed herpakt. Als ik terugkijk op dit weekend vind ik wel dat er alarmbellen moeten gaan rinkelen bij ons. We moeten op alle vlakken optimaal blijven presteren als we willen winnen.”