Pat Fry, de technisch directeur van Ferrari, zegt dat de nieuwe werkwijze van Ferrari nu al zijn vruchten afwerpt. In 2012 wil Ferrari nog agressiever te werk gaan.

“We hebben dit jaar veel geleerd”, zegt Fry. “Zelf heb ik geleerd hoe het team in elkaar zit. Binnen het team zijn er bepaalde zaken die goed werken en anderen die minder soepel lopen. Op dit moment concentreren we ons op de verbeterpunten.”

Zo is de aerodynamica-afdeling op de schop gegaan. “Dat is een succes gebleken”, stelt Fry. “We zijn nu creatiever dan voorheen. Nu moeten we het nog zien om te zetten in resultaat. Als de auto’s volgend jaar in Melbourne weer de baan op te gaan, kunnen we pas echt zeggen hoe succesvol het is geweest.”

Volgens Fry waren de technische mensen bij Ferrari in het verleden te huiverig om risico’s te nemen. “Het is belangrijk om een werkklimaat te creëren waarin mensen bereid zijn lef te hebben, zonder zich druk te hoeven maken wat de gevolgen zouden zijn als het verkeerd afloopt.”

“Om een snelle Formule 1-auto te ontwikkelen, moet je overal de grens opzoeken”, vervolgt Fry. “Als je te conservatief bent, kom je op een pakket uit dat niet snel genoeg is. Uiteraard moeten we ons verstand blijven gebruiken en geen onnodige risico’s nemen, maar we moeten wel de limiet opzoeken.”