*

Gasly kreeg brokstuk tegen zijn vizier: ‘Ik dacht dat het er doorheen zou gaan’

Daan de Geus

Daan de Geus

1 oktober 2018 10:19

Gasly kreeg brokstuk tegen zijn vizier: ‘Ik dacht dat het er doorheen zou gaan’

Pierre Gasly beleefde ‘een zeer angstig moment’ toen afgelopen zondag een brokstuk van de voorvleugel van Daniel Ricciardo’s Red Bull tegen het vizier van zijn helm aan vloog.

Ricciardo raakte in de openingsronde zelf een brokstuk dat op de baan lag en brak een stuk van zijn voorvleugel af. Dat vloog door de lucht en kwam recht op de achter hem rijdende Pierre Gasly af. “Het kwam recht op mijn vizier”, vertelt Gasly. “Het was heel, heel eng, want ik dacht dat het er doorheen zou gaan en in mijn oog zou komen.”

“Ik had iets van een halve seconde waarin ik het op me af zag komen. Ik dacht nog: ‘fuck, dat gaat er doorheen’, maar gelukkig raakte het mijn vizier alleen en kaatste het erop af. Het viel toen in de cockpit en een paar bochten later heb ik het eruit gegooid.”

“Gelukkig is het vizier van de helmen die we dragen erg sterk”, haalt Gasly opgelucht adem. “Het was gelukkig ook op een deel van de baan waar we niet zo hard gaan. Als ik driehonderd had gereden was het misschien wel een hardere impact geweest.”

De halo, de beschermende ring om de cockpit die dit jaar is geïntroduceerd, is vooral bedoeld om tegen grotere onderdelen (of rondvliegende auto’s) te beschermen en hielp nu niet, zegt de Toro Rosso-coureur: “Het vloog er onderdoor.”

Volgens Gasly zou het geen slechte zaak zijn als de Formule 1 aan de hardheid van de helmvizieren blijft werken. De sport introduceert in 2019 overigens al een verplichte nieuwe helm, met kleiner vizier met meer bescherming rondom. De nieuwe helm moet vooral betere bescherming bieden tegen rondvliegende objecten.

 

Lees meer over

Gasly Toro Rosso