*

Gasly: ‘Mensen zijn te negatief over de Formule 1’

Daan de Geus

Daan de Geus

3 januari 2018 10:44

Gasly: ‘Mensen zijn te negatief over de Formule 1’
Red Bull

“Er zijn te veel mensen negatief over de Formule 1”, vindt Pierre Gasly. Niet terecht, meent de Toro Rosso-coureur, die zelf maar over één ding uitgesproken negatief is: “Gridstraffen.”

De races zijn te voorspelbaar, er wordt te weinig ingehaald, de wedstrijdleiding is niet eenduidig, de sport is te complex: het is zomaar een reeks van de klachten die geregeld over de Formule 1 te horen zijn, maar niet uit de mond van Gasly. “Ik wil niet negatief over de sport spreken”, vertelt hij Motorsport.com. “Ik vind namelijk dat te veel mensen negatief over de Formule 1 zijn.”

En dat is niet terecht, vindt Gasly. “Want dit is een fucking mooi kampioenschap, met geweldige auto’s. Men zou er dus meer positief over moeten zijn”, meent de Fransman.

Gasly debuteerde afgelopen seizoen in Maleisië bij Toro Rosso en reed uiteindelijk vijf Grands Prix voor Red Bulls juniorteam. In die vijf raceweekends liep hij wel tegen één overduidelijk verbeterpunt aan: Gridstraffen. “Dat is wel één van de dingetjes die een beetje shit zijn aan de Formule 1.”

Zowel in Mexico als Brazilië moest Gasly na de kwalificatie gridplekken inleveren vanwege het wisselen van motoronderdelen, en hij was tijdens die weekends zeker niet de enige. “Het lijkt tussen de coureurs die gridstraffen krijgen soms wel een wedstrijdje om te zien hoeveel je kan wisselen en achter wie je dan wel of niet komt te staan.”

“Sexy en spannend is het niet”, zo noemt hij het twee dingen die de Formule 1 als top van de autosport wel zou moeten zijn. “Hopelijk kunnen we het dit jaar veranderen, maar daar ziet het niet naar uit”, doelt Gasly op hoe het aantal te gebruiken motoronderdelen juist verder wordt ingeperkt.

“Alle coureurs vinden het echter maar saai, want wij kunnen niks aan deze straffen doen. Het komt door problemen van de motorfabrikanten, maar wij betalen er de prijs voor”, verwoordt hij een vaak gehoorde klacht. “Als coureur wil je gewoon van de plek starten waar je je kwalificeert.”

Gasly is dol op de Formule 1, behalve de gridstraffen.