Force India lijkt het sterke resultaat van Singapore vooralsnog op Suzuka niet te kunnen herhalen. Het team werd vandaag twee keer twaalfde en een keer veertiende en vijftiende.

Adrian Sutil werd een keer twaalfde, maar moest zijn auto ’s ochtends afstaan aan Nico Hülkenberg. “Suzuka brengt altijd een glimlach op mijn gezicht en ik heb vanmiddag genoten”, aldus Sutil. “We werkten het gebruikelijke programma af: een paar korte en lange runs en het onderzoeken van de banden. Beide banden slijten hier relatief snel. Vooral als het, zoals vandaag, warm is.”

“Aan het begin van de training kampte ik met onderstuur. Dat probeerde we vervolgens op te lossen. Aan het einde van de dag boekten we vooruitgang maar er moet vanavond nog veel gebeuren om de balans in de auto te verbeteren.”

Paul di Resta maakte vandaag kennis met Suzuka en deed dat door 55 ronden in totaal te rijden. “In de eerste sessie ging het er vooral om dat ik op snelheid zou komen. Ik wist dat dit een technisch circuit is en ik kan nog veel meer tijd vinden in vooral de eerste sector. Ook waaide het vandaag nogal.”

“Beide auto’s werkten vandaag een ander programma af. Als ik kijk naar de informatie is de richting van Adrian waarschijnlijk de beste manier om vooruitgang te boeken. Mijn achterkant brak vandaag heel veel uit en dat lag vooral aan de snelle slijtage van de banden.”

Hülkenberg noteerde in de ochtend de twaalfde tijd. “Het was een positieve sessie voor mij. We legden het beoogde rondenaantal af waardoor we veel informatie verzamelden. Ook evalueerde ik wat nieuw materiaal in de remmen. Zoals altijd was de baan in de eerste training nog redelijk ‘groen’. Hierdoor was de auto lastig te besturen en was de ideale balans ver te zoeken.”

“Dat moet je natuurlijk wel hebben als je snel wil zijn op een snel circuit als Suzuka. De banden sleten vandaag snel, maar dat wordt minder als er meer rubber op het circuit komt te liggen. Toch denk ik dat beide sessies bewezen dat dit geen gemakkelijke race wordt voor de banden”, aldus Hülkenberg.