Rechter Peter Smith heeft eerder vandaag een uitspraak gedaan in de zaak van Group Lotus tegen Team Lotus, maar voor erg veel duidelijkheid heeft dit niet gezorgd. Beide partijen claimen de overwinning.

De zaak tussen Group Lotus en Team Lotus speelt inmiddels al maanden en vandaag had het beslissende woord moeten komen.

Rechter Smith van de rechtbank in Londen deed uitspraak over wie van de twee partijen recht heeft op het gebruik van de Lotus-naam: Group Lotus – de autofabrikant en titelsponsor van Renault – of het 1Malaysia Racing Team van Tony Ferandes dat onder de naam Team Lotus rijdt.

De uiteindelijke uitspraak laat aan duidelijkheid echter nogal wat te wensen over, want beide partijen menen de zaak te hebben gewonnen.

Group Lotus benadrukt in een persbericht namelijk dat de rechter tot de conclusie is gekomen dat het Group Lotus vrijstaat om de naam ‘Lotus’ en het bijbehorende logo in de Formule 1 te gebruiken, terwijl de straatauto’s die men produceert ook Lotus genoemd mogen worden. Het gebruik van de zwart met gouden kleurstelling is volgens de rechter eveneens toegestaan.

Aan de andere kant laat Team Lotus/1Malaysia Racing triomfantelijk weten dat men nog altijd als ‘Team Lotus’ door mag gaan in de Formule 1 en men ook het bijbehorende logo van deze historische renstal mag blijven gebruiken. “Deze uitspraak bewijst dat wij de werkelijke erfgenaam van Team Lotus zijn”, schrijft het team hierover in een persbericht.

Wat nog wel meespeelt op de achtergrond, is dat Team Lotus zich niet mag profileren als onderdeel van de autobouwer Group Lotus en dus enkel als renstal. De formatie mag zichzelf dus ook niet simpelweg als ‘Lotus’ aanduiden, terwijl Group Lotus dat wel mag doen.

Bij Team Lotus heeft men daar vrede mee, maar Group Lotus denkt er op dat punt toch nog anders over: “Dit zorgt voor verwarring bij het publiek en wij willen verdere stappen ondernemen tegen dit deel van de uitspraak. We hebben er vertrouwen in dat ons hoger beroep succesvol zal zijn.”