De financiële problemen van Lotus zijn met de komst van Pastor Maldonado en zijn sponsor PDVSA niet in één klap opgelost. Volgens Motorsport-Total blijft het team in zwaar weer verkeren.

Motorsport-Total weet te melden dat Lotus haar personeel op 22 november een brief heeft gestuurd waarin het haar excuses maakte voor het feit dat het salaris voor die maand nog niet was overgemaakt.

Hoewel het team beloofde dit zo snel mogelijk recht te zetten en stelde dat het achterstallige salaris ‘in het ergste geval eind van de maand’ overgemaakt zou worden, is het personeel volgens de informatie waarover Motorsport-Total beschikt nog altijd niet betaald.

Wat het personeel verder tegen de borst zou hebben gestuit, is dat ’teambaas Eric Boullier en de rest van het management’ afgelopen maandag niet op de fabriek in Enstone aanwezig waren om tekst en uitleg te geven.

De grofweg vijfhonderd Lotus-medewerkers verkeren daardoor in onzekerheid, zo stelt de Duitse publicatie, met als gevolg dat ‘een aantal al bij andere teams heeft aangeklopt om te informeren of ze daar kunnen werken’.

Maldonado
Dat Lotus afgelopen vrijdag een grote vis aan de haak sloeg in de persoon van Pastor Maldonado, die met zijn sponsor PDVSA naar verluidt zo’n dertig miljoen euro in het team pompt, is volgens Motorsport-Total niet genoeg om zowel Lotus’ schulden af te dekken alsmede de gebruikelijke betalingen te verrichten die nodig zijn om het team draaiende te houden.

Behalve het personeel, zouden ook ‘meerdere leveranciers’ nog rekeningen open hebben staan, terwijl Lotus verder het enige team is dat nog altijd geen motordeal op zak heeft voor 2014. Lotus reed de afgelopen jaren met Renault-motoren en de renstal en de autofabrikant hebben de intentie uitgesproken met elkaar verder te gaan, maar van een officiële overeenkomst is nog geen sprake.

Quantum
Tenzij eigenaar Genii Capital zelf wil bijpassen om de schulden van Lotus te voldoen en het budget voor 2014 sluitend te maken, lijkt de toekomst van het team in grote mate afhankelijk te zijn van de deal met investeringsmaatschappij Quantum Motorsports.

Genii Capital is al sinds de zomer met Quantum in gesprek over het verkopen van 35 procent van het team in ruil voor een aanzienlijke som geld. Quantum komt echter maar niet over de brug en binnen de Formule 1 wordt er ernstig aan getwijfeld of de deal wel echt is.