Nadat de euforie over het optreden van Max Verstappen wat was weggezakt bleek dat beide coureurs problemen kenden. Het team van Toro Rosso wacht nog het nodige werk om de auto’s voor de kwalificatie naar wens af te stellen.

Daniil Kvyatt kwam in Japan tijdens beide sessies in actie. In de ochtend eindigde hij vier tienden sneller dan Max Verstappen op de tiende plek, in de tweede sessie verbeterde hij zijn ochtendoptreden met één plaats: negende. Toch was de Rus niet helemaal tevreden. “Het was een moeilijke dag, hoewel ik ervan genoten heb om hier op Suzuka te rijden. De baan had ik best snel onder de knie, ik had echter wat problemen met de balans van de auto.” Voor de zaterdag moet er dus nog wat werk verzet worden, maar Kvyat zegt vertrouwen te hebben dat de auto nog verbeterd kan worden. “Hopelijk kunnen we dan tijdens de kwalificatie het maximale uit de auto halen.”

Weinig kilometers

Jean-Eric Vergne moest de eerste sessie zijn auto afstaan aan Max Verstappen. Tijdens de tweede vrije training reed hij 19 ronden en klokte hij de elfde tijd. Ook hij had het zwaar. “Dit was echt een zware vrijdag, met weinig kilometers. Het heeft me niet geholpen dat ik de ochtendsessie heb moeten missen, maar ik moet zeggen dat Max goed werk heeft verricht met de auto. In de tweede training had ik wat problemen waardoor ik niet zo veel gereden heb dan ik had gewild. We zijn nog aan het onderzoeken wat die problemen veroorzaakt zodat we met een goede oplossing kunnen komen. Maar we hebben een goede basis dus ik heb er vertrouwen in dat we morgen een betere auto hebben.”

Pech

Phil Charles, Chief Race Engineer, sprak van een dag met gemengde gevoelens. “Het echte positieve was de prestatie van Max: hij reed een geweldige eerste sessie. Het enige smetje waren de problemen die we hadden met zij  auto waardoor hij de sessie voortijd moest beëindigen. De monteurs wisten het probleem snel te verhelpen, maar toen Jev ’s middags in de auto stapte stuitte hij op een probleem die gerelateerd was aan het sleutelwerk eerder die ochtend. Ook aan het eind van zijn sessie had hij wat problemen. Als je drie keer op de baan tot stilstand komt, is nooit een goed teken. Helaas was Jev degene die vandaag alle pech had. De situatie van Daniil is beter, ook al was hij niet blij met het gedrag van de auto in bocht 8. Hopelijk kunnen we dat verbeteren voor morgen.”