Nieuw in de Formule 1 Shop: dit 1:43-model van de Toro Rosso STR10 waarmee Max Verstappen in 2015 op Spa-Francorchamps de door de FIA onderscheiden inhaalactie van het jaar mee maakte.

Het zijn beelden die elke Formule 1-fan zich nog helder voor de geest zal kunnen halen: Max Verstappen die op ‘zijn’ Spa-Francorchamps aan Felipe Nasr voorbij gaat, buitenom in Blanchimont, een plek waar zo’n actie tot dan toe onmogelijk werd geacht, met de uiteindelijke uitremactie bij het ingaan van de Busstop-chicane. Millimeterwerk op topsnelheid, met Nasr en Verstappen die elkaar precies genoeg ruimte geven.

Dat Verstappen er de prijs voor (inhaal)actie van het jaar voor won, mag geen wonder heten. Al maakte de Nederlander dat jaar wel meer acties die ervoor in aanmerking kwamen, en dat in zijn debuutseizoen in de Formule 1, bij Red Bulls juniorstal Toro Rosso. De STR10 van het kleine Italiaanse team was geenszins te vergelijken met de Red Bulls die Verstappen nu bestuurt, maar de jongste Formule 1-coureur ooit reed er toch 49 punten mee bij elkaar.

Vier van die punten scoorde Verstappen in België, waar hij tien plekken goedmaakte na een start van de achttiende plek vanwege een gridstraf. De indrukwekkende inhaalrace stond bol van de knappe moves, maar die op Nasr in ronde tien zal voor altijd een plekje in de geschiedenisboeken hebben. Van de STR10 zoals die in België rondreed, heeft Spark Models nu een zeer gedetailleerde 1:43-replica gemaakt. Het gaat hierbij om een versie die in speciale giftbox komt, inclusief afbeelding van Verstappens actie op Nasr en speciale in de box geïllustreerde Spa-kerbstone zoals die in Blanchimont ligt.

De oplage van dit schitterende model bedraagt vierhonderd stuks, waarbij elk exemplaar uiteraard genummerd is. Deze ‘special edition’ is nu leverbaar en kost € 84,95. Bestellen kan hier.