Sauber-coureur Pascal Wehrlein blijkt na de eerste trainingsdag niet fit genoeg om het raceweekend te vervolgen. Hij wordt vervangen door Antonio Giovinazzi.

“Mijn fitness is door een trainingsachterstand niet toereikend om een volledige raceafstand te kunnen afleggen”, concludeert Wehrlein na de eerste vrije trainingen. “Daarom hebben we besloten geen risico’s te nemen. Ik vind het erg jammer, maar het is de beste beslissing voor het team.”

Wehrlein kampt nog altijd met een rugblessure na zijn koprol tijdens de Race of Champions. Daardoor moest hij ook al de eerste testweek laten schieten. Ook toen nam Giovinazzi zijn plaats in. De Italiaan wordt dus niet helemaal in het diepe gegooid, maar begint wel op ongebruikelijke wijze aan zijn Formule 1-carrière. Giovinazzi is officieel de reservecoureur van Ferrari, maar wordt door zijn werkgever uitgeleend aan Sauber.

Teambaas Monisha Kaltenborn rekent erop dat Wehrlein er in China weer bij is. “We waarderen de openheid en professionaliteit van Pascal”, zegt zij. “Het was geen gemakkelijke beslissing om te nemen, maar het geeft aan dat hij een teamspeler is. Zijn gezondheid komt op de eerste plaats.”