Volgens voormalig Marussia-coureur Timo Glock zal het verschil tussen kleine en grote teams alleen maar blijven toenemen, tenzij er maatregelen worden genomen.

Marussia en Glock maakten afgelopen maandag beken ‘na goed overleg als vrienden uit elkaar te gaan’, omdat Marussia het zich niet langer kan veroorloven Glock te blijven betalen en juist een coureur nodig heeft die geld meebrengt.

Glock, die inmiddels al nieuw werk heeft gevonden in de DTM, bij BMW, blikt in gesprek met de Frankfurter Allgemeine Zeitung echter nog even terug op de Formule 1 en de situatie waarin kleine teams – zoals Marussia – zich bevinden: “Als de Formule 1 op de huidige manier doorgaat zonder veranderingen door te voeren, wordt het erg lastig voor de kleine teams om bij te blijven”, zegt hij.

“Het verschil tussen de rijke en minder welvarende teams is nu immers groter dan een paar jaar geleden, en ik verwacht dat dit alleen nog maar verder toeneemt als de nieuwe motoren en regels in 2014 ingevoerd worden”, voorspelt Glock. “Teams als Red Bull, Ferrari en Mercedes zullen dan nog meer voorsprong nemen.”

“De kleine teams zitten daarentegen vast in een vicieuze cirkel”, stelt de Duitser. “Ze hebben kapitaalkrachtige sponsoren en sterke partners nodig om vooruit te komen, maar niemand wil zich achter een team scharen dat om de 21e plek vecht.”

Vanuit de penibele financiële situatie van de kleinere teams gezien, vindt Glock het dan ook vreemd dat juist de grote, succesvolle renstallen veel geld krijgen van de organisatie: “Alleen het bedrag dat Bernie Ecclestone jaarlijks aan een willekeurig topteams geeft, is namelijk al genoeg om een team als Marussia één of twee jaar draaiende te houden”, meent hij.

Glock benadrukt echter dat het niet alleen zijn eigen voormalige renstal Marussia is die in zwaar weer en een lastig parket zit. “Ik weet dat iedereen het zwaar heeft en er meer teams zijn die problemen hebben. Dat is ook waarom de Formule 1 – waar het de financiële zaken aangaat – zal moeten veranderen.”