Het titanengevecht diende zich al aan in de laatste vrije training en het kwam er. Valtteri Bottas troefde zijn teamgenoot Lewis Hamilton met slechts zes duizendste van een seconde, Charles Leclerc zat daar nipt achter op een halve tiende.

Bottas reed zijn snelste rondje al in zijn eerste poging van Q3 maar leek te moeten vrezen. Hamilton zat op twee tienden maar maakte een flinke fout in zijn eerste run. Dat tijdverlies leek hij te gaan goedmaken in zijn ultieme rondje, de wereldkampioen bleef echter op een fractie steken van de Fin.

Charles Leclerc kwam nog heel dichtbij een plekje op de eerste rij maar net tekort. Zijn laatste poging was snel genoeg om Max Verstappen voor te blijven, de Nederlander start morgen als vierde. Zijn teamgenoot Pierre Gasly werd verdienstelijk vijfde.

Vettel kleurloos
De Fransman bleef Sebastian Vettel verrassend ruim voor. De Duitser kwalificeerde zich al ternauwernood voor Q3, in de shootout reed Vettel kleurloos rond en kwam hij geen moment in de buurt van een topklassering. De vierde rij wordt gevormd door Daniel Ricciardo en Lando Norris. Alexander Albon was routinier Nico Hülkenberg te snel af, zij werden negende en tiende.

(Tekst gaat verder onder de foto)

Sebastian Vettel kon vandaag geen vuist maken. Foto: Motorsport Images

Beide Alfa’s vielen net buiten de top-10, Antonio Giovinazzi en Kimi Räikkönen kwamen een tiende tekort op Albon. Ondanks de geringe verschillen stelde Carlos Sainz daarachter toch licht teleur, de Spanjaard zag zijn teamgenoot naar Q3 gaan maar haalde het zelf niet: “Verbaast me niets eigenlijk”, mopperde Sainz. Hij krijgt op de zevende rij gezelschap van Romain Grosjean, de geplaagde Fransman worstelde weer een kansloos gevecht met zijn Haas: “Deze banden zijn niet hetzelfde als zojuist!” Het is het bekende euvel dit seizoen voor Haas: die vervloekte Pirelli-band.

Usual suspects achterin
Kevin Magnussen leek lange tijd zeker te zijn van een plekje in Q2 maar zag zijn naam op de valreep naar de zestiende plek zakken. Daniil Kvyat kende een moeizame kwalificatie en moest die bekopen met een teleurstellende P17. Achteraan zijn het de gebruikelijke namen: Robert Kubica was een halve seconde langzamer dan teamgenoot George Russell en start achteraan. Daarvoor zal Lance Stroll plaatsnemen op P18, wéér is Q1 het eindstation voor de Canadees.